Traian Băsescu atacă suspendarea sa la CCR

Preşedintele României, Traian Băsescu, răspunde în Parlament acuzaţiilor aduse în cererea de suspendare, 5 iulie 2012 (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Liviu Şerbănescu
06.07.2012

UPDATE

"În conformitate cu art. 146 lit. e din Constituţia României, am depus cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională cu Parlamentul României. Vreau să fiu foarte clar: NU ŢIN DE SCAUN! Dar, ca şi în 2007, am obligaţia, ca preşedinte în funcţie, să epuizez toate soluţiile constituţionale pentru descrierea unui abuz de exact acelaşi tip ca cel din 2007. Nu vreau să mi se reproşeze că nu am epuizat resursele constituţionale în disputa cu o majoritate politică abuzivă, care în mod abuziv a suspendat preşedintele... Funcţia nu este a mea, eu sunt vremelnic în această funcţie, dar ideea că preşedintele poate fi suspendat ori de câte ori are o majoritate ostilă, este un element profund de instabilitate pe termen lung. Probabil marea eroare s-a făcut în 2007, când s-a acceptat o asemenea abordare, că un şef de stat, dacă nu are majoritate în Parlament trebuie să fie sau poate să fie suspendat", a declarat preşedintele suspendat vineri seară.

Nu există fapte grave

"Aş face o observaţie care este şi miezul acestei suspendări, acestei acţiuni la Curtea Constituţională, conflictul juridic. El izvorăşte din natura art. 90 din Constituţia României, care... scuzaţi-mă, art. 95, care spune că în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, preşedintele României poate fi suspendat. FAPTE GRAVE. Nu există nicio acuzaţie legată de fapte, ci doar de declaraţii în toate acuzaţiile formulate de PSD şi susţinute de UNPR şi UDMR. (...) Declaraţiile nu relevă niciuna fapte grave în înţelesul Curţii Constituţionale. Acesta este fundamentul conflictului juridic pe care l-am semnalat", a mai spus Traian Băsescu.

...................................................................................

Traian Băsescu a fost suspendat vineri din funcţia de preşedinte al României, în urma votului exprimat în Parlament şi intenţionează să atace decizia la Curtea Constituţională a României, relevă RTV.

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, vineri, preşedintelui Curţii Constituţionale o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Parlamentul României, pe de o parte, şi preşedintele României, pe de altă parte.

"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a transmis vineri, 6 iulie a.c., preşedintelui Curţii Constituţionale o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Parlamentul României, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte", se arată în comunicat.

Preşedintele suspendat al României face declaraţii vineri seară, după ora 22.00.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor