Tot mai mulţi democraţi din Congresul SUA se tem că Biden nu poate câştiga alegerile prezidenţiale din noiembrie

Preşedintele Joe Biden, declaraţii la Casa Albă, 31 mai 2024. (Chip Somodevilla/Getty Images)
Redacţia
10.07.2024

Un număr tot mai mare de democraţi din Congresul Statelor Unite s-au declarat îngrijoraţi că preşedintele Joe Biden nu l-ar putea învinge pe Donald Trump în alegerile din 5 noiembrie, deşi ei au ieşit marţi de la reuniunile cu uşile închise fără a avea planuri de acţiune colectivă.

Un al şaptelea democrat din Camera Reprezentanţilor a SUA i-a cerut public preşedintelui Biden, în vârstă de 81 de ani, să renunţe la campania pentru un al doilea mandat.

Senatorul Michael Bennet a declarat că Biden nu poate câştiga alegerile, totuşi nu i-a cerut acestuia să renunţe.

"Donald Trump este pe cale, cred eu, să câştige aceste alegeri şi poate să câştige cu o victorie zdrobitoare şi să ia cu el Senatul şi Camera Reprezentanţilor", a declarat senatorul democrat Michael Bennet într-un interviu acordat CNN.

Citiți și Biden o comite din nou. Spune că este "prima femeie de culoare care serveşte alături de un preşedinte de culoare"

Întrebat dacă Biden ar trebui să-şi încheie campania, el a răspuns: "Este o decizie pe care preşedintele trebuie să o ia".

Dacă Trump câştigă Casa Albă şi republicanii câştigă majoritatea în ambele camere ale Congresului, acesta se va confrunta cu puţine obstacole în urmărirea unor schimbări majore în politică. Democraţii se confruntă deja cu o luptă dificilă pentru a-şi proteja majoritatea de 51-49 din Senat, deoarece trebuie să-şi apere locurile în statele cu orientare republicană.

Republicanii deţin o majoritate de 220-213 în Camera Reprezentanţilor.

Liderii democraţi din Senat şi Camera Reprezentanţilor, Chuck Schumer şi respectiv Hakeem Jeffries, au vorbit puţin despre orele de discuţii cu uşile închise dintre parlamentarii democraţi, care, în orice caz, nu au autoritatea de a-l îndepărta pe Biden, chiar dacă ar fi de acord cu un plan de acţiune.

Citiți și Mainstreamul începe debarcarea lui Biden: NYT scrie că scăpările mentale ale preşedintelui american sunt considerate din ce în ce mai frecvente şi mai îngrijorătoare

Performanţa slabă a lui Biden la dezbaterea din 27 iunie împotriva lui Trump şi slaba sa popularitate au ridicat noi îndoieli în rândul unor democraţi cu privire la capacitatea sa de a câştiga sau de a face faţă cerinţelor dificile ale funcţiei sale pentru încă 4 ani şi jumătate.

Reprezentanta Mikie Sherrill a devenit cel de-al şaptelea democrat din Camera Reprezentanţilor care i-a cerut public lui Biden să se retragă din cursă, afirmând într-o declaraţie: "Miza este prea mare - iar ameninţarea este prea reală - pentru a rămâne tăcuţi".

Şi alţi parlamentari şi-au exprimat îngrijorarea că Biden nu a făcut suficient pentru a convinge alegătorii că dezbaterea a fost mai degrabă o greşeală, decât o reflectare reală a abilităţilor sale.

Dar preşedintele continuă să susţină că este cel mai bine poziţionat pentru a-l învinge pe fostul preşedinte Trump, în vârstă de 78 de ani, pe care îl consideră o ameninţare reală la adresa democraţiei americane.

Liderul majorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, a evitat întrebările cu privire la capacitatea lui Biden, spunând de trei ori: "Sunt alături de Joe", în timpul unui scurt schimb de replici cu reporterii, după ce senatorii democraţi s-au întâlnit la prânz pentru a discuta despre campania preşedintelui.

"Deşi preşedintele Biden a spus clar că este cel mai bun candidat pentru a câştiga aceste alegeri, nimic din ceea ce s-a întâmplat în ultimele 12 zile nu sugerează că alegătorii văd lucrurile în acelaşi fel", a afirmat marţi reprezentanta Lori Trahan într-o declaraţie.

Citiți și Kamala Harris ar fi principala alegere pentru a-l înlocui pe Joe Biden, dacă acesta se va retrage [Surse]

Un sondaj Reuters/Ipsos de săptămâna trecută a arătat că unul din trei alegători democraţi înregistraţi crede că Biden ar trebui să renunţe la cursă, 59% dintre aceştia afirmând că este prea în vârstă pentru a lucra în guvern.

Sondajul a arătat, de asemenea, că niciunul dintre posibilii săi înlocuitori nu se descurcă mai bine într-o confruntare cu Trump. Sondajul arată că Biden şi Trump sunt la egalitate, cu 40% fiecare.

Biden a susţinut marţi un discurs energic în faţa unei adunări a liderilor NATO la Washington, în timp ce vicepreşedinta Kamala Harris - considerată cel mai probabil candidat pentru a-l înlocui pe Biden în cazul în care acesta s-ar retrage - şi-a făcut campanie în Nevada.

"Singurul lucru pe care îl ştim despre Joe Biden este că e un luptător. El este primul care spune că, atunci când eşti doborât, trebuie să te ridici", le-a spus Harris susţinătorilor din Las Vegas.

Citiți și "Singura speranţă e să se retragă sau să moară" - Susţinători ai lui Biden, panicaţi după prima dezbatere electorală

Biden a obţinut un sprijin reînnoit din partea mai multor grupuri electorale cheie, inclusiv din partea membrilor Congressional Black Caucus. Alegătorii de culoare reprezintă o componentă esenţială a bazei partidului.

Unii democraţi din Camera Reprezentanţilor şi-au exprimat frustrarea că partidul se concentrează pe neajunsurile lui Biden mai degrabă, decât să se unească împotriva lui Trump, care susţine că înfrângerea suferită în 2020 a fost rezultatul unei fraude şi nu s-a angajat să accepte rezultatele din acest an dacă pierde.

"Cred că preşedintele a decis că discuţia a ajuns la final şi că este ferm în angajamentul său de a candida", a declarat reprezentantul Stephen Lynch despre Biden, adăugând că disidenţii "vor trebui să se alăture".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor