Kamala Harris ar fi principala alegere pentru a-l înlocui pe Joe Biden, dacă acesta se va retrage [Surse]

Vicepreşedinta SUA, Kamala Harris (Youtube - screenshot)
Redacţia
04.07.2024

Vicepreşedinta Kamala Harris este principala alternativă pentru a-l înlocui pe preşedintele american Joe Biden în cazul în care acesta decide să se retragă din campania electorală, afirmă şapte surse de rang înalt din cadrul echipei de campanie a lui Biden, de la Casa Albă şi din Comitetul Naţional Democrat, care au cunoştinţă de discuţiile actuale pe această temă, informează Reuters.

Prestaţia lui Biden la prima dezbatere cu rivalul republican Donald Trump de săptămâna trecută, uneori incoerentă şi aspru criticată, a declanşat un val de panică în cadrul Partidului Democrat din cauza temerilor că actualul preşedinte nu ar fi suficient de apt pentru un al doilea mandat şi a determinat apeluri către principalii consilieri să-şi depună demisia.

Unii democraţi influenţi au prezentat variante de înlocuire a lui Biden, în afară de Harris, printre care membri populari ai cabinetului şi guvernatori democraţi precum Gavin Newsom din California, Gretchen Whitmer din Michigan şi Josh Shapiro din Pennsylvania.

Dar încercarea de a o ocoli pe Kamala Harris este o iluzie şi ar fi aproape imposibilă, au declarat aceste surse, care au dorit să le fie păstrat anonimatul.

Dacă va fi desemnată candidatul partidului, Harris, în vârstă de 59 de ani, ar prelua fondurile strânse de campania lui Biden şi ar moşteni infrastructura acesteia, au declarat sursele. Ea are, de asemenea, cea mai mare notorietate dintre toate alternativele şi cel mai mare scor în sondaje dintre democraţii care ar putea fi luaţi în mod serios în considerare, au menţionat sursele.

Într-un sondaj Reuters/Ipsos publicat marţi, Harris era în urma lui Trump cu un punct procentual, 42% la 43%, o diferenţă care se încadrează în marja de eroare de 3,5 puncte procentuale a sondajului, un rezultat statistic la fel de solid ca cel al lui Biden.

În plus, ea a fost deja verificată pentru funcţia naţională şi a supravieţuit examinării intense din partea republicanilor, au spus sursele.

De asemenea, reprezentantul SUA Jim Clyburn, omul care a reprezentat cheia victoriei lui Biden în 2020, a declarat pentru MSNBC că ar susţine-o pe Harris să fie candidatul democrat dacă Biden se retrage.

"Este aproape imposibil să câştigi nominalizarea peste vicepreşedinte", a declarat Michael Trujillo, un strateg democrat din California care a lucrat pentru campania lui Hillary Clinton în 2008 şi 2016.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat marţi că Biden a avut doar o "seară proastă" la dezbatere şi că va continua să îşi prezinte argumentele pentru realegera sa poporului american. Campania lui Biden a solicitat echipei lui Harris să comenteze ştirea.

Adjuncţii lui Harris au respins orice discuţie despre o listă democrată care nu îi include atât pe Biden, cât şi pe Harris.

"Vicepreşedintele Harris aşteaptă cu nerăbdare să servească în al doilea mandat alături de preşedintele Joe Biden", se arată într-o declaraţie a biroului său.

Campania lui Biden a strâns 3.894 de delegaţi în urma alegerilor primare, doar câteva zeci de delegaţi fiind "neangajaţi". Se aşteaptă ca aceştia să îl nominalizeze oficial pe Biden la sfârşitul acestei luni, în cadrul unei reuniuni virtuale, înainte de convenţia de nominalizare a democraţilor din august.

"Delegaţii nu sunt doar delegaţii lui Joe Biden, sunt şi delegaţii Kamalei Harris", a declarat Trujillo, adăugând că "ea va avea o delegaţie considerabilă şi sprijin în toate cele 50 de state în prima zi".

Donna Brazile, fosta preşedintă interimară a Comitetului Naţional Democrat, cu un rol cheie în cadrul Convenţiei Naţionale Democrate din acest an, care va avea loc în august, a declarat că persoana care poate prelua imediat funcţia, dacă Biden decide să nu mai candideze, este Harris.

"Oamenii pot visa la un alt supererou, dar există un proces şi ultima dată când am verificat era tandemul Biden-Harris, ea este numărul doi pe listă", a spus Brazile, adăugând că Biden rămâne candidatul Partidului Democrat şi "nu pleacă nicăieri".

Respingerea primei femei vicepreşedinte de culoare în favoarea unui alt candidat la preşedinţie ar duce la o pierdere a sprijinului din partea electoratului de culoare şi feminin care reprezintă cheia oricărei victorii, au declarat mai mulţi strategi democraţi.

"Imposibil să o ignori pe Kamala"

Totuşi, Harris a fost ocolită în multe speculaţii de la dezbatere, deoarece unii democraţi influenţi au puţină încredere că îl poate învinge pe Trump, au declarat patru dintre surse.

Statele Unite nu au ales niciodată o femeie preşedinte, iar Harris şi-a petrecut cea mai mare parte a timpului ca vicepreşedinte luptând să se distingă într-un rol care este prin definiţie unul de sprijin. Încă de anul trecut, mulţi membri ai Casei Albe şi ai campaniei lui Biden se temeau, în privat, că ea reprezintă o povară pentru campanie.

De atunci, Harris a reuşit să se impună pe tema dreptului la avort, însă sondajele nu s-au îmbunătăţit semnificativ. Cota de popularitate a lui Harris se situează sub 40%, dar, potrivit sondajelor recente evidenţiate de campania lui Biden, ea şi preşedintele au şanse similare de a-l învinge pe Trump.

De asemenea, vicepreşedinta SUA a fost vizată în mod constant de republicani şi de presa conservatoare în atacuri pe care mulţi aliaţi le consideră sexiste şi rasiste.

Trei donatori democraţi, care au făcut recent presiuni pentru ca Biden să se retragă, au declarat, de asemenea, în această săptămână că ei cred că va fi "imposibil" să o ocolească pe Harris.

Donatorii au vehiculat numele lui Whitmer şi Newsom ca posibile variante până la sfârşitul săptămânii trecute.

"Există o discuţie reală în Partidul Democrat cu privire la conducere în acest moment, dar este corect să spun, şi nu sunt încântat de acest lucru [...] va fi imposibil să o ignorăm pe Kamala", a declarat unul dintre donatori.

Un alt donator a spus că "ea nu este alegerea nimănui, dar da, e aproape imposibil".

Cu toate acestea, echipa de campanie a lui Biden îşi menţine poziţia, încurajată de o prestaţie mai bună a acestuia în timpul unui discurs pregătit în Carolina de Nord, în ciuda apelurilor tot mai mari pentru ca el să se retragă.

Stephanie Cutter, director adjunct de campanie pentru fostul preşedinte Barack Obama, a cărui firmă este contractată pentru a organiza Convenţia Naţională Democrată din august, a declarat: "Preşedintele Biden este candidatul şi va rămâne candidatul".

"Pentru cei care caută un fel de luptă între partide, aveţi grijă ce vă doriţi, pentru că asta ar asigura o victorie a lui Trump", a mai spus ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor