Toader, desfiinţat după anunţul evaluării lui Lazăr. Mesaj dur din partea unui cunoscut judecător

Tudorel Toader
Tudorel Toader (Mihut Savu / Epoch Times)

Judecătorul Cristi Danileţ reacţionează dur după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat "evaluarea" lui Augustin Lazăr:

"Dacă aş fi ministru al justiţiei şi un inculpat sau condamnat ar ajunge la mine şi mi-ar spune să decapitez conducerea Ministerului.

Public, aş avea destul sânge în instalaţie să optez între două posibilităţi:
1. să am o discuţie în privat cu cel care îmi solicită asta şi să îl trimit, pe româneşte, la origine;
2. să ies public să dezvălui ce mi-a solicitat respectivul şi să îmi dau demisia afirmând răspicat că un ministru al justiţiei nu este şi al injustiţiei (sau, în funcţie de împrejurări, al penalilor)", scrie, pe Facebook, Danileţ.

Reamintim că anunţul "evaluării" lui Lazăr vine pe fundalul publicării, de către consilierul condamnat la închisoare al premierului Dăncilă, Darius Vâlcov, a unui protocol încheiat în 2016 între Parchetul General şi SRI, protocol care potrivit SRI ar fi fost reziliat o lună mai târziu. La scurt timp după publicarea documentului pe care Vâlcov a susţinut că l-a găsit aşa, în prag, liderul PSD Liviu Dragnea a cerut Inspecţiei Judiciare să se autosesizeze iar Comisiei parlamentare conduse de Claudiu Manda, să declanşeze o anchetă.

La rândul său, Tudorel Toader a ieşit să anunţe evaluarea lui Lazăr. Ori, ceea ce se întâmplă a fost văzut de parte din presă şi analişti drept o tentativă de înlăturare a lui Lazăr, deoarece acesta este incomod Puterii, fiind cunoscut faptul că procurorul general a criticat atât modificările legilor Justiţiei cât şi pe cele ale Codurilor penale. Mai mult, pe rolul Parchetului General a ajuns dosarul "Jandarmeriadei" şi există temeri că s-ar dori îngroparea acestuia.

Astăzi, Augustin Lazăr a comentat anunţul lui Toader opinând că cineva are o nevoie imperioasă de a produce un carambol judiciar şi de a subordona Ministerul Public.

"Desigur că a fost un anunţ brusc, un anunţ care părea să fie oarecum împotriva cursului unei relaţii de comunicare, pe care ministrul Justiţiei dorea să o dezvolte cu noi şi aveam impresia că în urma revocării procurorului-şef DNA, domnia sa dorea să arate că poate avea o conduită a unui ministru de Justiţie conform atribuţiilor pe care le are şi să aibă o relaţie armonioasă cu Ministerul Public (...). Brusc, au apărut nişte nevoi ale cuiva, ale unor persoane, care am înţeles că i-au fost induse domnului ministru, respectiv s-a introdus această temă falsă, brusc, tema pretinsei descoperiri recente, de cineva care este chemat să răspundă penal, a unor protocoale ale Ministerului Public cu Serviciul Român de Informaţii", a declarat duminică, la RFI, procurorul general Augustin Lazăr, după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că declanşează procedura de evaluare a activităţii sale manageriale.