Titus Corlăţean a avut o convorbire telefonică cu omologul turc despre criza siriană

Ministrul de externe, Titus Corlăţean. (www.mae.ro)
Epoch Times România
06.10.2012

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut în seara zilei de 5 octombrie o convorbire telefonică cu omologul turc, Ahmet Davutoglu, referitoare la ultimele evoluţii ale crizei siriene, informează MAE.

Şeful diplomaţiei române a condamnat recentele acţiuni agresive ale Siriei din 3 octombrie, subliniind că astfel de acţiuni sunt inadmisibile şi reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi pun în pericol stabilitatea şi securitatea regională.

Ministrul afacerilor externe a subliniat că România, în calitate de membru NATO, şi în spiritul Parteneriatului Strategic româno-turc, este pe deplin solidară cu Turcia şi a transmis condoleanţe pentru pierderile de vieţi omeneşti înregistrate.

Demnitarul român a exprimat încrederea că acest incident nu va conduce la escaladarea situaţiei şi că tensiunile vor fi aplanate.

”Ministrul afacerilor externe, Ahmet Davutoglu, a transmis întreaga apreciere pentru poziţia pe care România a avut-o, atât în calitate de partener strategic, cât şi de membru NATO, inclusiv în cadrul reuniunii Consiliului Nord-Atlantic, desfăşurată în seara zilei de 3 octombrie 2012”, se arată în comunicatul MAE.

Cei doi oficiali au căzut de acord să menţină un contact permanent, în perioada următoare, în legătură cu aceste evoluţii.

Tensiunile dintre Ankara şi Damasc au escaladat miercuri, după ce obuze lansate de Siria au ajuns în Turcia. Cinci persoane au fost ucise şi alte 10 rănite, în satul Akcakale, din sud-estul Turciei.

Joi, Parlamentul de la Ankara a autorizat armata să efectueze operaţiuni pe teritoriul sirian, dacă Guvernul decide că astfel de acţiuni sunt necesare.

Siria şi-a cerut scuze joi, prin intermediul ONU, Turciei pentru incidentul de la frontieră.

"Siria recunoaşte incidentul şi îşi cere scuze. Au spus că nu se va mai întâmpla. Asta-i bine”, a declarat vicepremierul turc, Besir Atalay.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor