Tenis: Sorana Cîrstea - Suntem fericite că jucăm acasă şi sperăm un rezultat pozitiv cu Serbia în Fed Cup

Jucătoarea română de tenis Sorana Cîrstea.
Jucătoarea română de tenis Sorana Cîrstea. (Matthew Stockman / Getty Images)

Jucătoarea română de tenis Sorana Cîrstea, numărul 27 mondial, a declarat marţi, la Arenele BNR din Bucureşti, că este fericită că va juca acasă meciul cu Serbia din Fed Cup şi speră la un rezultat pozitiv.

''Suntem pregătite, suntem fericite că jucăm acasă. Venim dintr-o postură nouă, nu ne-am mai confruntat niciodată cu situaţia asta, însă până acum e frumos şi suntem toate încântate de ce va urma. Şansele sunt 50-50. Nu cred că poate veni cineva să spună că suntem favorite. Datoria noastră este să dăm sută la sută şi sperăm într-un rezultat pozitiv'', a afirmat Cîrstea.

''Vor fi meciuri frumoase, indiferent de rezultat. Ştiu că a picat în ziua de Paşte, iar pentru noi este o sărbătoare importantă, poate a doua după Crăciun sau la acelaşi nivel ca şi Crăciunul. Pentru noi e un lucru inedit, pentru că nu am mai fost acasă de Paşte din 5-6 ani. Sperăm să fie cât mai mulţi spectatori. Sâmbătă sperăm să fie arenele pline, iar duminică să vină la meci şi să mute prânzul puţin mai târziu'', a mai spus Sorana.

Jucătoarea originară din Târgovişte a recunoscut că este o situaţie dificilă cu meciul programat pe 10-20 aprilie, ''însă toată lumea e încântată să ne vadă jucând, am auzit numai reacţii pozitive. Eu n-am mai jucat acasă de ani de zile şi mai ales rudele nu m-au văzut niciodată jucând, părinţii nu m-au văzut de mult şi cred că e frumos să vină să ne vadă 'live'. Sperăm să avem multă lume, să avem susţinere, pentru că în Fed Cup asta e vorba, asta face diferenţă, publicul. Nu mai joc pentru mine, joc pentru echipă, pentru România, vin dintr-un sport individual, unde eu sunt cea mai importantă. Acum suntem o echipă, trebuie să ne ajutăm una pe alta, să jucăm cât mai bine''.

Sorana Cîrstea (24 ani) ar prefera să nu joace la dublu împotriva sârboaicelor şi a explicat şi de ce: ''Nu aş vrea să joc şi la dublu, pentru că le avem pe Moni (Monica Niculescu, n. red.) şi pe Irina (Irina Begu, n. red.) care bat tot. Eu îmi văd de treaba mea, sunt concentrată pe simplu şi cred că asta e şi cheia echipei noastre, pentru că fiecare ştie foarte bine ce are de făcut, fiecare îşi ştie rolul în echipă. Eu vin să joc simplu, Moni vine clar să joace dublu, suntem foarte focalizate fiecare pe direcţia ei şi este important, pentru că e greu să le joci pe ambele''.

Cîrstea a vorbit şi despre prietenia ei cu Ana Ivanovic (26 ani, 12 WTA), cea mai bună componentă a echipei Serbiei care vine la Bucureşti. ''Vorbesc în fiecare zi cu Ana. Se ştie că suntem cele mai bune prietene, dar practic venim la serviciu. Fiecare vine să-şi facă treaba, iar în momentul când intrăm în teren, două ore sau cât va dura meciul, ne facem treaba, eu pe partea mea, ea pe partea ei, fiecare va vrea să câştige, să aducă un punct echipei sale, iar când ne vom da mâna vom fi din nou cele mai bune prietene. E vorba de priorităţi şi cred că după atâta timp am ajuns să fim destul de mature''.

''Cred că îmi e mai uşor să joc contra Anei în Fed Cup decât la un turneu normal, a mai spus Cîrstea, pentru că aici joc pentru România, fac parte dintr-o echipă şi încerc să aduc un punct pentru echipă. E prima oară când vine în România. Va fi un program destul de dificil, ea vine un pic mai târziu, iar imediat trebuie să plecăm la Stuttgart, pentru că jucăm a doua zi''.

Cîrstea a mai subliniat că ''avem o generaţie foarte bună, dar nu-mi place să vorbesc foarte mult de viitor. Ne axăm prea mult pe trecut sau pe viitor, hai să ne bucurăm de ce va fi săptămâna aceasta. Indiferent de rezultat sunt sigură că vor fi nişte partide superbe''.

România şi Serbia se vor înfrunta pe 19 şi 20 aprilie, la Arenele BNR, în play-off pentru Grupa Mondială II a Fed Cup.

Din echipa României mai fac parte Simona Halep (5 WTA), Monica Niculescu (79 WTA simplu, 33 WTA — dublu) şi Irina Begu (68 WTA — dublu).

Din echipa Serbiei fac parte Ana Ivanovic (12 WTA), Bojana Jovanovski (39 WTA), Jovana Jaksic (105 WTA) şi Nina Stojanovic (994 WTA).

Cîrstea a pierdut ambele meciuri directe cu Ivanovic, în 2008, în primul tur la Australian Open, când sârboaica s-a impus cu 7-5, 6-3, şi în 2010, la Linz, în primul tur, când Ana a câştigat cu 6-2, 6-0.

Sorana şi Bojana Jovanovski sunt la egalitate la meciurile din circuitul WTA, 3-3. Cîrstea a câştigat în 2010 la Montreal, în calificări, cu 7-6 (4), 6-3, în 2011 la Taşkent, în primul tur, cu 6-3, 6-1, şi anul trecut în optimi la Birmingham, cu 6-1, 1-6, 6-1. Jovanovski s-a impus cu 6-4, 6-2 în 2011 în calificări la Sydney, şi anul trecut de două ori în China, cu 6-2, 6-1 în primul tur la Guangzhou şi cu 6-3, 6-2 în turul I la Beijing.