Telescopul spaţial "Webb" a fost lansat cu succes în spaţiu [video]

Telescopul spaţial Webb
Telescopul spaţial Webb (NASA)
Mioara Stoica
25.12.2021

Telescopul spaţial Webb a fost lansat cu succes la 25 decembrie, de la portul spaţial european Kourou din Guyana Franceză, la bordul unei rachete Ariane 5. Misiune comună a NASA, ESA şi Agenţiei Spaţiale Canadiene, Webb a decolat la ora 12.20 UTC, după şapte zile de întârzieri succesive datorate pregătirilor şi vremii nefavorabile.

Conform planului, la două minute după lansare, rachetele laterale ale rachetei s-au desprins. După trei minute de zbor, s-a desprins scutul de protecţie al observatorului din vârful rachetei. Nouă minute mai târziu de la lansare, a fost momentul separării etapei principale a rachetei, la o altitudine de 225 de kilometri.

În aplauzele participanţilor, la lansarea de la centrul de control de la Kouoru, după 27 de minute de zbor, la o altitudine de 1.400 de kilometri, s-a produs separarea etapei superioară a lui Ariane 5, permiţând observatorului să zboare cu propria energie, să desfăşoare panouri solare şi antene şi să trimită primele semnale către centrul de control de la sol.

Telescopul spaţial Webb este cel mai mare observator construit vreodată în afara Pământului, cu o masă de lansare de 6,2 tone. Desfăşurarea oglinzii şi a scutului solar va fi finalizată abia după 13 zile de la lansare, iar inserţia sa orbitală finală va avea loc în 29 de zile.

Telescopul va fi amplasat în spaţiu în apropierea punctului lagrangian Pământ-Soare L2, la 1,5 milioane de kilometri de Pământ. Destinaţia sa este aceea deoarece, echilibrat între forţele gravitaţionale ale Soarelui şi Pământului, va menţine aceeaşi orientare faţă de ambele, iar calibrarea şi ecranarea sunt mai simple.

Webb va fi protejat de un scut solar de mari dimensiuni, alcătuit din cinci foi de aluminiu şi foi de Kapton acoperite cu silicon, care va menţine oglinda şi cele patru instrumente ştiinţifice principale la temperaturi apropiate de zero absolut.

În procesul de dezvoltare din 1996, a fost numit iniţial Next Generation Space Telescope, sau NGST, până când a fost redenumit James E. Webb în 2002, după numele administratorului NASA din 1961 până în 1968. Proiectul, care ar urma să ia locul telescoapelor spaţiale Hubble şi Spitzer, a întârziat cinci ani cu lansarea şi are un cost final de aproximativ 10 miliarde de dolari.

Informaţii conexe: NASA's Webb Telescope Launches to See First Galaxies, Distant Worlds; The James Webb Space Telescope will be launched on an Ariane 5 rocket, one of the world's most reliable launch vehicles

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor