Tăriceanu şi-a ales noul purtător de cuvânt - un fost turnător dovedit al Securităţii

Călin Popescu Tăriceanu, PNL
Călin Popescu Tăriceanu, PNL (Epoch Times România)

Noul purtător de cuvânt al preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este un fost turnător al Securităţii - Andrei Alexandru, fostul consilier al lui Nicolae Văcăroiu, care în mai 2011 era declarat de Instanţa Supremă, în mod definitiv şi irevocabil, colaborator al fostului organ represiv al regimului comunist.

"Începând de astăzi (luni -n.r.), domnul Andrei Alexandru va fi purtătorul de cuvânt al preşedintelui Senatului, având în vedere experienţa jurnalistică pe care o are, dar şi încărcarea din ce în ce mai mare pe care o am în funcţia actuală. Am să vă rog foarte mult să nu evitaţi şi să nu ezitaţi să îl contactaţi ori de câte ori sunteţi interesaţi de un anumit subiect.

Acest lucru nu înseamnă că vom renunţa la comunicarea directă pe care am avut-o până acum, bună şi frecventă. Ea va continua. O să vă stau la dispoziţie cu un punct de vedere oficial sau personal pe anumite chestiuni. (...) Orice instituţie are şi un purtător de cuvânt", a declarat Tăriceanu, citat de curentul.info

Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii a dat verdict de colaborare cu Securitatea în cazul Andrei Alexandru, potrivit flux24.ro. Nu mai puţin de 10 ani a durat colaborarea, din 1974 în 1984, până când acesta a devenit membru PCR.

Între 1972 şi 1975, actualul purtător de cuvânt al lui Tăriceanu a lucrat ca ghid ONT. Între 1972 - 1973, Andrei Alexandru a furnizat "unele date interesante privind activitatea şi legăturile cetăţenilor străini aflaţi în atenţia noastră".

În 1974 devine informator cu acte în regulă recrutat de Direcţia III a Securităţii sub numele conspirativ "Adam Tomescu". Din 75, Andrei Alexandru începe să lucreze şi pentru Departamentul Informaţiilor Externe (DIE), sub numele de conspirativ "Adamescu", fiind responsabil de "supravegherea informativă a cetăţenilor străini care vin în ţara noastră ca turişti, reprezentanţi şi directori de firme turistice" pe care îi însoţea ca ghid, la întâlnirile pe care aceştia le aveau sau la relaţiile intime pe care le stabileau în România.

În plus, în timpul stagiului militar, Andrei Alexandru îşi turna colegii de armată, elevii de la UM 01184/ E Bacău. Spre exemplu, o notă informativă trimisă Securităţii face referire la "un elev care a avut unele manifestări negative cu privire la politica de socializare a partidului".

Andrei Alexandru era apreciat în rândurile Securităţii interne, unde era considerat "o persoană prezentabilă cu simţ dezvoltat pentru aspectele care ne interesează, inteligent, cu vorbire şi gândire cursive, cu posibilităţi pentru munca informativă". Pe de altă parte, DIE avea o părere proastă despre el, susţinând că este "un element indisciplinat, palavragiu şi fricos, care execută numai sarcini din care avea un profit material".

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne