Tăierile ilegale ar putea intra pe radarul procurorilor anticorupţie. Negocieri între ministere şi DNA

Taieri de paduri
Taieri de paduri (Mihai Gotiu)

Mihai Goţiu, fost senator USR, anunţă un pas important în direcţia înfiinţării aşa-numitului DNA al pădurilor. Concret, Goţiu informează că reprezentantul DNA a anunţat, vineri, că instituţia este dispusă să preia înfiinţarea unei secţii specializate în combaterea infracţiunilor de mediu. Punctul de vedere a fost exprimat în cadrul unor consultări organizate astăzi de ministrul Justiţiei, Stelian Ion, la care a participat şi fostul senator.

"Potrivit procurorului DNA Anca Jurma şi a punctului de vedere transmis înaintea consultării, instituţia intenţionează să preia investigarea unei părţi importante a infracţiunilor de mediu, în special a celor 'de o gravitate mare', 'cu consecinţe economice foarte grave', 'care produc daune ireversibile' ori care presupun grupuri infracţionale organizate.

În urma întrebărilor pe care le-am adresat, atât ministrul Justiţiei, Stelian Ion, cât şi procurorul Anca Jurma au subliniat că acest lucru presupune şi alocarea de resurse suplimentare, atât umane, cât şi financiare pentru combaterea infracţionalităţii de mediu. De asemenea, reprezentanţii celorlalte Parchete, precum şi ai Ministerului Afacerilor Interne şi-au manifestat disponibilitatea pentru crearea unei reţele de procurori şi poliţişti judiciari specializaţi în combaterea infracţionalităţii de mediu.

În timpul discuţiilor, reprezentanţii organizaţiilor de mediu au subliniat necesitatea extinderii corpului experţilor judiciari, dar şi a specializării judecătorilor în domeniul infracţionalităţii de mediu (inclusiv a înfiinţării unor 'curţi de mediu'), Stelian Ion declarându-şi disponibilitate pentru rezolvarea cel puţin a primei solicitări (care ar putea fi transpusă în practică prin ordin de ministru). În mai multe intervenţii s-a subliniat gravitatea distrugerilor de mediu, a reţelelor care profită de pe urma acestora şi gradul ridicat de pericol al acestora.

Consultarea s-a încheiat cu decizia constituirii unui grup tehnic de lucru, în cadrul căruia să fie analizate, printre altele, infracţiunile care ar urma să intre în competenţa secţiei de procurori specializaţi, definirea pericolului asociat infracţiunilor de mediu, modalităţile de evaluare a prejudiciilor cauzate de infracţiunile de mediu şi propuneri de îmbunătăţire a legislaţiei de mediu.

De asemenea, Stelian Ion a menţionat o discuţie avută cu ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, legată de constituirea unui grup de lucru şi la nivelul acestui minister, având acelaşi scop – îmbunătăţirea legislaţiei privitoare la protecţia mediului.

Voi reveni cu detalii despre concretizarea iniţiativei, după ce aceste grupuri vor fi constituite", transmite Goţiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne