Tactici comuniste. China lipseşte de la summitul privind pacea în Ucraina, dar încearcă boicotarea subtilă a reuniunii [Reuters]

Ministerul chinez de Externe, Mao Ning (Getty Images)
Redacţia
14.06.2024

China, care a anunţat că nu va participa la summitul din acest weekend organizat în Elveţia şi care are ca temă un plan de pace pentru Ucraina, nu a sta deloc cu mâinile în sân şi a început să facă lobby pe lângă guverne pentru planul său alternativ, au declarat 10 diplomaţi, iar unul dintre ei chiar a numit campania regimului comunist de la Beijing drept un "boicot subtil" al reuniunii globale amintite.

Potrivit Reuters, nouăzeci de state şi organizaţii s-au înregistrat pentru a participa la summitul ce va avea loc sâmbătă şi duminică în staţiunea alpină Lucerna, eveniment menit să aducă sprijin solid pentru propunerile de pace ale preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, inclusiv retragerea completă a trupelor ruseşti din Ucraina.

Moscova, care nu a fost invitată la Lucerna, a respins reuniunea ca fiind inutilă. China, care are legături strânse cu Rusia, a declarat că nu va participa la conferinţă deoarece evenimentul nu îndeplineşte cerinţele Beijingului, inclusiv participarea Rusiei.

China şi Rusia au proclamat un parteneriat "fără limite" cu doar câteva zile înainte ca preşedintele Vladimir Putin să ordone invazia vecinului mai mic al Rusiei în februarie 2022. Beijingul afirmă că este neutru în conflict şi că nu a furnizat Moscovei arme sau muniţii.

După ce China a declarat că nu va merge la summitul de la Lucerna, Zelenski a acuzat Beijingul că ajută Moscova să submineze reuniunea, acuzaţie negată de Ministerul de Externe chinez.

Ucraina, Statele Unite şi alte guverne occidentale au făcut presiuni puternice pentru ca guvernul comunist de la Beijing să îşi trimită reprezentanţi la discuţii, în condiţiile în care urmăresc legitimitatea summitului şi un consens larg asupra unei foi de parcurs pentru un viitor proces de pace.

În conversaţiile cu naţiunile în curs de dezvoltare, China nu a criticat în mod deschis summitul elveţian şi nici nu a cerut în mod direct ţărilor să se abţină, au declarat diplomaţii de la Beijing.

Dar unul dintre cei care a fost informat despre aceste contacte a declarat că Beijingul a spus naţiunilor în curs de dezvoltare că reuniunea ar prelungi războiul, în timp ce doi diplomaţi cu cunoştinţe directe despre acest subiect au declarat că China a spus naţiunilor occidentale că multe ţări în curs de dezvoltare sunt aliniate la opiniile sale privind conferinţa.

Diplomaţii au cerut să nu fie numiţi pentru că nu au fost autorizaţi să discute cu presa despre acest subiect sensibil.

Ministerul de Externe al Chinei nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la efortul său de lobby. Purtătorul de cuvânt al ministerului, Mao Ning, a declarat săptămâna trecută: "China speră sincer că o conferinţă de pace nu se va transforma într-o platformă folosită pentru a crea o confruntare în bloc. A nu participa la ea nu înseamnă a nu susţine pacea".

Întâlniri, apeluri, mesaje WeChat

Pe măsură ce summitul se apropie, China şi-a intensificat acţiunile de informare prin întâlniri cu demnitarii străini în vizită, apeluri telefonice şi mesaje către misiunile străine pe platforma chineză WeChat, au declarat diplomaţii.

Trimisul special al Beijingului pentru afaceri eurasiatice, Li Hui, a vizitat luna trecută Turcia, Egipt, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite şi s-a întâlnit cu oficiali din ţările în curs de dezvoltare la ambasadele lor din Beijing, au precizat diplomaţii.

În timp ce explică de ce nu va participa la summit, China a încercat să atragă naţiunile în curs de dezvoltare să se alăture planului de pace în şase puncte pe care l-a emis împreună cu Brazilia luna trecută.

Propunerea solicită o conferinţă internaţională de pace "organizată la un moment potrivit, care să fie recunoscut atât de Rusia, cât şi de Ucraina, cu participarea egală a tuturor părţilor, precum şi cu o discuţie corectă a tuturor planurilor de pace".

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a sugerat că China ar putea organiza o astfel de conferinţă, iar Vladimir Putin şi-a exprimat sprijinul pentru planul Chinei pentru o soluţionare paşnică a crizei, afirmând că Beijingul ar fi înţeles pe deplin ce se află în spatele acestuia.

Patruzeci şi cinci de ţări şi-au exprimat sprijinul pentru această propunere, iar peste două zeci de ţări fie s-au alăturat, fie au "luat-o serios în considerare", a declarat săptămâna trecută ministrul de externe Wang Yi.

Reuters nu a putut determina în mod independent ce impact a avut lobby-ul Chinei, dar numărul participanţilor înregistraţi la summitul de la Lucerna este în scădere faţă de cei 107 care, potrivit biroului lui Zelenski, fuseseră confirmaţi până la începutul lunii iunie.

În Asia, aliaţii SUA, Filipine şi Japonia, precum şi Tailanda, Singapore şi Timorul de Est şi-au confirmat participarea. Malaezia a declarat că se va abţine, la fel ca şi Cambodgia, care are legături economice strânse cu China. Preşedintele Senatului Cambodgiei, Hun Sen, a negat că ar fi fost presat de Beijing să evite conferinţa.

Indonezia îşi va trimite ambasadorul la Berna. Vietnamul nu şi-a exprimat clar poziţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor