Supraimpozitarea bugetarilor cu salarii mari va duce către dezastru, e o măsură prociclică, spune Videanu

Adriean Videanu, fostul ministru al economiei, a declarat joi într-o conferinţă de presă că măsura noului Guvern privind impozitarea salariilor de peste 4.500 lei este o ”măsură prociclică” care va duce la ”dezastru” în loc să ajute la relansarea economică.
(photos.com)
Epoch Times România
31.05.2012

Adriean Videanu, fostul ministru al economiei, a declarat joi într-o conferinţă de presă că măsura noului Guvern privind impozitarea salariilor de peste 4.500 lei este o ”măsură prociclică” care va duce la ”dezastru” în loc să ajute la relansarea economică.

De asemenea, Videanu a menţionat că Ponta se contrazice în ceea ce afirma înainte de instalarea la Cotroceni cu ceea ce anunţă acum, în opinia pedelistului acestea fiind nişte ”erori”. "Este o măsură prociclică care adânceşte efectele crizei. Este ca şi cum o maşină aflată în pantă care se îndreaptă spre un zid accelerează. Accelerează şi se duce către dezastru, asta înseamnă o măsură prociclică a ceea ce face domnul Ponta. În loc să creeze un venit disponibil populaţiei mai mare, să crească consumul intern ca soluţie de relansare economică a României el nu face nimic altceva decât vine în contradicţie toatală cu ceea ce spunea înainte de a fi instalat ca prim-ministru: vom reduce contribuţiile sociale, vom reduce fiscalitatea pe muncă (...) Deci pe de-o parte vine şi anunţă că va reduce fiscalitatea pe muncă, pe de altă parte vine şi anunţă toate aceste erori", a afirmat Adriean Videanu.

Democrat-liberalul a mai afirmat că premierul nu a făcut ”un studiu de impact” înainte de a anunţa această măsură, acest lucru însemnând ”o dovadă de incoerenţă”.
"Domnul Ponta, după ce a anunţat impozitarea salariilor de peste 4500 de lei din sectorul public - acum înţeleg că a extins şi către sectorul privat - a făcut acest anunţ spunând: dacă şi ministrul de Finanţe îmi va spune că este un lucru bun. Este incredibil ca un prim-ministru să anunţe o măsură de o asemenea importanţă fără un studiu de impact, fără o fundamentare exactă, cerând ministerului de Finanţe, asta fiind marţi la o televiziune naţională. Miercuri a venit şi a spus: nu am o cifră exactă, o să vi le prezint la momentul oportun. (...) Vă dau eu cifrele, poate le transmiteţi domnului Ponta. Bugetarii afectaţi sunt aproximativ 49.100, pentru că unii pleacă alţii vin, în companiile de stat sunt 34.100 de salariaţi şi în regiile autonome sunt 5.950 de salariaţi. Era extraodinar de simplu să facă această analiză", a mai completat Videanu.

Democrat-liberalul a mai afirmat că unele măsuri luate de Guvernul Ponta ”mănâncă din puterea de cumpărare a pensionarilor” şi are efecte negative privind moneda naţională şi mediul de afaceri din România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor