Suedia vrea ca UE să interzică importurile de GNL rusesc şi să limiteze flota din umbră a Moscovei

Tobias Billstrom - ministrul suedez de externe
Tobias Billstrom - ministrul suedez de externe (Facebook - Tobias Billstrom)
Redacţia
24.04.2024

Următoarea rundă de sancţiuni ale UE împotriva Rusiei din cauza invaziei din Ucraina ar trebui să includă măsuri care să vizeze flota fantomă de petroliere care ajută Rusia să-şi transfere petrolul şi interzicerea importurilor de GNL rusesc în UE, a declarat luni ministrul suedez de Externe, potrivit oilprice.com.

"Adoptarea celui de-al 14-lea pachet de sancţiuni este unul dintre cele mai importante lucruri. Vom avea grijă să includem atât o interdicţie de import de gaze naturale lichefiate, cât şi măsuri de limitare a flotei ruseşti din umbră", a declarat ministrul suedez de Externe, Tobias Billstrom, la o reuniune a miniştrilor de externe ai UE la Luxemburg, preluată de Reuters.

UE abia a început discuţiile privind cel de-al 14-lea pachet de sancţiuni şi probabil că măsura nu va fi adoptată prea curând.

Statele membre ale UE sunt împărţite în ceea ce priveşte interzicerea importurilor de GNL. Suedia şi ţările baltice fac presiuni pentru interdicţie, dar alte state membre şi autoritatea de reglementare a UE în domeniul energiei afirmă că Europa este acum mult mai dependentă de gaz natural lichefiat pentru a-şi permite interzicerea imediată a importurilor de GNL din Rusia.

Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare în domeniul Energiei din cadrul UE (ACER) a declarat, într-un raport de săptămâna trecută, că Uniunea Europeană ar trebui să fie precaută în eforturile sale de a renunţa la GNL rusesc, deoarece ar trebui să îşi protejeze securitatea aprovizionării cu gaze.

Având în vedere că UE îşi propune să pună capăt total dependenţei de combustibilii fosili din Rusia până în 2027, "reducerea importurilor de GNL rusesc ar trebui să fie luată în considerare în etape graduale, începând cu importurile spot de GNL rusesc", a mai spus ACER în raportul său.

"Având în vedere măsurile care ar putea viza reducerea dependenţei de gazul rusesc, este important de remarcat faptul că volume substanţiale au fost deja contractate în cadrul unor acorduri de GNL pe termen lung înainte de invazia rusă în Ucraina", a precizat autoritatea de reglementare a UE.

"Prin urmare, reducerile importurilor de GNL rusesc ar trebui abordate cu prudenţă, în special în lumina expirării iminente a contractului de tranzit de tip 'ship-or-pay' pentru aprovizionarea gazoductelor din Rusia către Europa prin Ucraina până la sfârşitul anului 2024", se mai precizează în raport.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor