Submarinul nuclear rusesc K-329 Belgorod cu şase torpile nucleare Poseidon a "dispărut" de pe radarele NATO

Submarinul Belgorod
Submarinul Belgorod (Youtube - captură ecran)

Submarinul nuclear rusesc cu şase torpile nucleare Poseidon a "dispărut" de pe radarele NATO, se afirmă într-un anunţ publicat de contul de Twitter @TpyxaNews, care citează cotidianul italian La Repubblica, jurnaliştii italieni primind informaţia de la surse NATO, potrivit Bulgarian Military.

Nu există informaţii despre ce submarin este vorba. Se înţelege că submarinul rusesc a "dispărut", adică nu a fost pierdut de flota rusă şi nu este vizibil pentru forţele aliate.

În următorul tweet, @TpyxaNews explică faptul că submarinul K-329 Belgorod al Marinei Ruse poate transporta până la şase torpile Poseidon, toate echipate cu focoase nucleare. Aceste torpile pot provoca un tsunami reactiv, scrie contul de Twitter. Acest tip de submarin nu emite un val de căldură. Aceasta este o problemă pentru forţele aliate, deoarece submarinele şi senzorii lor sunt reglate pentru a se activa la unda de căldură.

Deşi @TpyxaNews menţionează submarinul K-329 Belgorod, nu este clar dacă este vorba despre acest submarin care a dispărut de pe senzorii forţelor aliate.

Submarinul Belgorod

După cum am relatat în 8 iulie, Marina rusă a achiziţionat cel mai mare submarin construit în ultimii 40 de ani - Belgorod, clasa Oscar II. Informaţia a fost confirmată de cea mai mare întreprindere de construcţii navale din Rusia - Sevmaş, scrie bulgarianmilitary.com.

Submarinul Belgorod este un submarin nuclear, iar construcţia sa a început acum aproape trei ani - în 2019. Lungimea submarinului este de 184 m, iar deplasarea sa este de 14.700/17.000 de tone la suprafaţă şi 24.000/30.000 de tone scufundate. În prezent, nu există informaţii oficiale cu privire la autonomia sa, dar, potrivit datelor din surse deschise, viteza sa maximă este de 32 de noduri [59 km/h; 37 mph] la suprafaţă.

Principalul scop al submarinului Belgorod este de a transporta şase vehicule nucleare subacvatice fără pilot [UUV] - torpilele nucleare Poseidon. În timpul luptei, Belgorod poate integra sub chila sa un mic submarin nuclear proiectat pentru scufundări la mare adâncime. Belgorod impresionează şi prin alte avantaje cheie - integrarea unui al doilea submarin de salvare pe spatele Belgorod, precum şi capacitatea de a transporta o încărcătură utilă mare, inclusiv centrale nucleare independente.

Armamentul submarinului nuclear Belgorod este standard pentru această clasă de submarine - torpile, rachete de croazieră, mine. Mai impresionantă este prezenţa a şase torpile nucleare Poseidon.

Despre Poseidon UUV

Poseidon este o torpilă autonomă intercontinentală cu propulsie nucleară şi armament nuclear. Poseidon este cea mai mare torpilă din lume dezvoltată în prezent de către o ţară. Torpila are o lungime de 24 de metri şi un diametru de 2 metri. Viteza sa subacvatică este remarcabilă - 70 de noduri. Pentru cei care nu înţeleg viteza pe mare, 70 de noduri echivalează cu 130 km/h. Torpila poate înota la o adâncime de 1 km. Propulsia este nucleară, iar focosul pe care îl poate transporta este de 2 megatone.

Submarinul nuclear Belgorod devine o armă rusească periculoasă tocmai datorită prezenţei torpilelor sale nucleare Poseidon. H. I. Sutton scrie pe blogul său hisutton.com că Poseidon este destinat unui al doilea atac, ca parte a descurajării nucleare a Federaţiei Ruse, iar ţintele sale sunt oraşe de coastă precum New York şi Los Angeles.

"În acest scenariu, lipsa de dependenţă de sateliţi şi faptul că trece literalmente pe sub apărarea antirachetă îl fac să aibă o moarte lentă, dar inevitabilă. În mod critic, aceasta este o diversificare a descurajării nucleare a Rusiei, nu o înlocuire a rachetelor lansate de pe submarine", a scris Sutton.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe