SUA investighează un incident de tip "sindrom Havana", ce a avut loc în faţa Casei Albe

(Shutterstock)

Din 2017 aşa-numitul "sindrom Havana" a suscitat controverse şi teorii dintre cele mai bizare - după ce aproximativ 50 de oficiali americani, care lucrau la Ambasada SUA în Cuba, au suferit afecţiuni şi simptome ciudate - de la dureri de cap şi vărsături, până la „traume cerebrale”.

Efectele au fost, până la urmă, puse pe seama "unor atacuri sonore folosind înaltă tehnologie, efectuate de actori răuvoitori". Oficialii s-au grăbit să dea vina fie pe serviciile de informaţii ruseşti, fie pe agenţii cubanezi, fără să emită, totuşi, o explicaţie foarte plauzibilă.

Citiți și Tillerson: SUA ia în calcul închiderea ambasadei din Cuba din cauza atacurilor sonice

Săptămâna trecută, acuzaţiile au revenit în atenţia presei americane după ce oficialii ai apărării au declarat că Rusia ar fi, probabil, în spatele unor atacuri folosind dispozitive cu „energie direcţionată”, efectuate asupra trupelor americane din nord-estul Siriei.

Se pare că unele trupe americane din Orientul Mijlociu au început să raporteze „simptome asemănătoare gripei” care au determinat Departamentul Apărării să investigheze o posibilă legătură cu fluxurile de microunde sau cu arme electromagnetice, folosite în câmpul de luptă al Siriei.

Citiți și Criza cubaneză 2.0: Havana anchetează “incidente” în care au fost implicaţi diplomaţi americani

Politico a raportat că „oficialii americani au identificat Rusia ca un posibil vinovat, potrivit a două persoane cu informaţii de primă mână asupra problemei”.

Mai nou, CNN raportează ceea ce este, probabil, cel mai bizar şi extraordinar caz de până acum - un „atac” asupra unui înalt oficial al administraţiei care se afla chiar lângă Casa Albă.

"Incidentul care a avut loc în apropierea Elipsei, peluza mare, ovală, din partea de sud a Casei Albe, a afectat un oficial al Consiliului de Securitate Naţională, potrivit mai multor actuali şi foşti oficiali americani şi surse familiare cu problema", scrie CNN.

Raportul afirmă că simptomele experimentate de oficialul neidentificat erau asemănătoare cu cele raportate la Havana de personalul consular american cu ani în urmă.

Citiți și Diplomaţi americani evacuaţi din China după ce “aud zgomote ciudate”

Incidentul iniţial în dosarul "sindromului Havana" a implicat personal consular cu o gamă largă de afecţiuni - de la vărsături şi greaţă extremă, la dureri de cap cronice şi chiar leziuni cerebrale minore.

Cu toate acestea, analiştii şi oamenii de ştiinţă au rămas profund divizaţi cu privire la cauzele acestor simptome, speculaţiile variind de la sunete puternice, de greieri sau chiar isterie în masă.

Între timp, Academia Naţională de Ştiinţe finanţată de guvernul federal a ajuns la concluzia că „radiaţia cu microunde” este, cel mai probabil, sursa simptomelor ciudate din Havana.

În acest caz, extrem de alarmant pentru securitatea naţională a SUA este că armele folosite sunt invizibile, fără sunet şi, prin urmare, nedetectabile.

Teoretic, ar putea fi folosite chiar şi împotriva Casei Albe, fără ca serviciul secret sau serviciile secrete şi forţele de ordine americane să ştie în timp real.

Dar, în ciuda celor patru ani de investigaţii a sindromului Havana, nu există dovezi solide care să concluzioneze precis ce anume determină afecţiunile, în ciuda faptului că unii generali din conducerea serviciilor au informat recent liderii Congresului despre problemă, arătând cu degetul către Rusia.

Citiți și SUA declară alertă de sănătate în toată China după ce diplomaţi americani aud sunete bizare

Potrivit CNN, ultimul incident de la Casa Albă implicând sindromul Havana nu a fost primul „atac cu energie direcţionată” din zonă:

Potrivit mai multor surse familiare cu această problemă, susţine CNN, deşi Pentagonul şi alte agenţii care cercetează problema nu au ajuns la concluzii clare cu privire la ce s-a întâmplat, faptul că un astfel de atac ar fi putut avea loc atât de aproape de Casa Albă este deosebit de alarmant.

... Într-un episod separat din 2019, un oficial de la Casa Albă a raportat un atac similar în timp ce îşi plimba câinele într-o suburbie din Virginia, chiar lângă Washington, a raportat GQ anul trecut.

Raportul GQ din octombrie 2020 a fost intitulat oarecum comic, „Misterul vânătăii imaculate”.

Materialul detalia că „potrivit a trei surse familiare cu incidentul, un membru al personalului de la Casa Albă a fost lovit în timp ce îşi plimba câinele în Arlington, Virginia. Câinele ei a început să aibă convulsii. Apoi femeia a simţit şi ea - un sunet puternic în urechi, dureri intense de cap şi furnicături pe faţă".

Citiți și SUA avertizează cetăţenii din China după ce un angajat consular suferă o leziune cerebrală “anormală”

Episodul original de la Havana, în care un grup mare de oameni care au spus că au avut simptome bizare inexplicabile brusc, este cea mai clară dovadă a faptului că agenţiile americane de informaţii şi oficialii din Apărare nu au reuşit să descopere dovezi clare, care să ateste că Rusia sau vreun alt inamic al SUA au experimentat o armă avansată, cu microunde sau de altă natură.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe