Hunter Biden, acuzat de colaborare cu oligarhi ruşi

Elena Baturina
Elena Baturina (BEN STANSALL / AFP / Getty Images)

Hunter Biden, fiul candidatului democrat la alegerile prezidenţiale americane, este lovit de un nou scandal după ce e-mail-uri recente aduc noi detalii legate de relaţiile sale de afaceri cu miliardara rusă Elena Baturina, văduva fostului primar al Moscovei, Iuri Lujkov, acuzat de corupţie în Statele Unite.

John Galanis, care are la activ condamnări pentru fraude financiare, declara sub jurământ în ianuarie 2020 că fiul său, Jason, a colaborat cu Hunter Biden şi cu partenerul lor, Devon Archer, pentru a o ajuta pe Elena Baturina să spele bani prin sistemul financiar american.

Galanis execută în prezent o pedeapsă cu închisoarea de 10 ani. Afaceristul fusese eliberat anterior înainte de termen după ce primise o condamnare de 27 de ani, pentru o altă fraudă, şi este învinuit în alte dosare.

În sprijinul mărturiei lui Galanis, luni au fost publicate e-mail-uri de către Bevan Cooney, un fost asociat al lui Hunter Biden, în care se arată că Devon Archer şi fiul lui Joe Biden elaborau scheme pentru a deschide conturi bancare în SUA pentru oligarha rusă conectată cu Kremlinul, Elena Baturina.

Dezvăluirile lui Cooney au survenit după ce i-a permis accesul la contul său de e-mail ziaristului Matthew Tyrmand de la Daily Caller.

Legăturile Elenei Baturina cu Biden şi Archer au devenit un subiect de interes după publicarea unui raport al Senatului, luna trecută, privind relaţiile comerciale din străinătate ale fiului fostului vicepreşedinte al SUA. Documentul afirmă că relaţiile lui Hunter Biden cu oameni de afaceri ruşi, ucraineni şi chinezi creează riscuri de contraspionaj şi extorcare. Potrivit raportului Senatului, Baturina a expediat prin virament 3,5 milioane de dolari către Rosemont Seneca Thornton, o societate controlată de Biden şi Archer, pe 14 februarie 2014. Baturina, care a fost până de curând singura femeie miliardar din Rusia, a transferat 240 de mii de dolari într-un cont bancar al Rosemont, în perioada mai-decembrie, potrivit documentului.

Baturina şi răposatul său soţ, Iuri Lujkov, au fost anchetaţi pentru corupţie în Rusia, pentru contracte de peste 400 de milioane de dolari cu municipalitatea Moscovei acordate preferenţial companiilor controlate de Baturina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe