SUA acuză Iranul de trafic ilegal de arme către Hezbollah

Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a acuzat Iranul că transportă ilegal arme către aliatul său Hezbollah din Liban şi l-a criticat pe comandantul misiunii ONU de menţinere a păcii în regiune pentru că “nu a văzut” această activitate.
Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley.
Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley. (Getty Images)

Comandantul misiunii ONU, general-maiorul Michael Beary, a respins acuzaţiile lansate de SUA şi Israel că Hezbollah stochează ilegal arme pe teritoriul Libanului.

În condiţiile în care misiunea de menţinere a păcii, alcătuită din 10.500 de soldaţi, urmează să fie reînnoită săptămâna viitoare, Haley a făcut presiuni pentru măsuri mai severe de oprire a fluxului de arme către Hezbollah în sudul Libanului, chiar lângă Israel, care s-a plâns de activităţile militare desfăşurate acolo de acest grup.

“Începând cu 2006, a avut loc un flux masiv de arme ilegale către Hezbollah, majoritatea introduse ilegal de către Iran”, a declarat Haley vineri, la sediul ONU din New York.

“Ei ameninţă în mod deschis Israelul. Hezbollah este o organizaţie teroristă care are un efect foarte destabilizator asupra regiunii”.

Iranul şi Hezbollah nu au comentat imediat acuzaţiile.

Dar Beary a declarat în această săptămână că nu au fost găsite dovezi privind arme transportate ilegal în regiune.

Haley a afirmat că Hezbollah s-a lăudat cu depozitul său de arme, adăugând că Beary “pare să fie singura persoană din sudul Libanului care nu ar vedea ceea ce face Hezbollah”.

Ea a precizat că declaraţia reprezentantului ONU “arată că trebuie să facem unele schimbări” cu privire la misiune.

“Este timpul ca CSONU să eficientizeze operaţiunea [de menţinere a păcii]”, a declarat ea. “Nu trebuie să le oferim teroriştilor liberă trecere”.

Rusia şi Franţa nu insistă pentru vreo schimbare în ceea ce priveşte mandatul forţei de menţinere a păcii, au declarat unii diplomaţi ONU.