SUA acuză Iranul de trafic ilegal de arme către Hezbollah

Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a acuzat Iranul că transportă ilegal arme către aliatul său Hezbollah din Liban şi l-a criticat pe comandantul misiunii ONU de menţinere a păcii în regiune pentru că “nu a văzut” această activitate.
Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley.
Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley. (Getty Images)

Comandantul misiunii ONU, general-maiorul Michael Beary, a respins acuzaţiile lansate de SUA şi Israel că Hezbollah stochează ilegal arme pe teritoriul Libanului.

În condiţiile în care misiunea de menţinere a păcii, alcătuită din 10.500 de soldaţi, urmează să fie reînnoită săptămâna viitoare, Haley a făcut presiuni pentru măsuri mai severe de oprire a fluxului de arme către Hezbollah în sudul Libanului, chiar lângă Israel, care s-a plâns de activităţile militare desfăşurate acolo de acest grup.

“Începând cu 2006, a avut loc un flux masiv de arme ilegale către Hezbollah, majoritatea introduse ilegal de către Iran”, a declarat Haley vineri, la sediul ONU din New York.

“Ei ameninţă în mod deschis Israelul. Hezbollah este o organizaţie teroristă care are un efect foarte destabilizator asupra regiunii”.

Iranul şi Hezbollah nu au comentat imediat acuzaţiile.

Dar Beary a declarat în această săptămână că nu au fost găsite dovezi privind arme transportate ilegal în regiune.

Haley a afirmat că Hezbollah s-a lăudat cu depozitul său de arme, adăugând că Beary “pare să fie singura persoană din sudul Libanului care nu ar vedea ceea ce face Hezbollah”.

Ea a precizat că declaraţia reprezentantului ONU “arată că trebuie să facem unele schimbări” cu privire la misiune.

“Este timpul ca CSONU să eficientizeze operaţiunea [de menţinere a păcii]”, a declarat ea. “Nu trebuie să le oferim teroriştilor liberă trecere”.

Rusia şi Franţa nu insistă pentru vreo schimbare în ceea ce priveşte mandatul forţei de menţinere a păcii, au declarat unii diplomaţi ONU.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe