SUA acuză cinci ruşi pentru atacul "WhisperGate" care a distrus sisteme ucrainene şi ale NATO

Matrix (captură Youtube)
Redacţia
06.09.2024

Departamentul de Justiţie al SUA şi-a extins acuzaţiile împotriva ruşilor în aşa-numitele atacuri malware WhisperGate, menite să distrugă sistemele informatice din Ucraina şi din 26 ţări aliate NATO, inclusiv Statele Unite, potrivit AP.

O punere sub acuzare suplimentară anunţată joi numeşte cinci ofiţeri de informaţii militare ruşi implicaţi într-o conspiraţie de demoralizare a poporului ucrainean în ajunul invaziei la scara largă a Rusiei în Ucraina.

Atacurile WhisperGate din ianuarie 2022 ar putea fi considerate prima lovitură a Rusiei în acest război, a declarat William DelBagno, agent special responsabil al biroului FBI din Baltimore. Atacurile cibernetice au penetrat companii americane şi au vizat infrastructura civilă a Ucrainei şi sisteme informatice fără legătură cu apărarea, inclusiv sistemul judiciar, serviciile de urgenţă, siguranţa alimentară şi educaţia, au declarat oficialii.

„Căutând să afecteze moralul populaţiei ucrainene, inculpaţii au furat şi au divulgat, de asemenea, datele personale a mii de civili ucraineni, inclusiv prin postarea pe internet a informaţiilor privind sănătatea pacienţilor şi a altor date private sensibile - spre vânzare dar şi pentru a batjocori victimele”, a declarat Matthew Olsen, procuror general adjunct pentru securitate naţională.

Atacurile nu s-au limitat la Ucraina, a spus Olsen la conferinţa de presă din Baltimore, la care a participat şi procurorul federal din Maryland, Erek Barron.

Olsen a spus. „Au continuat să vizeze sisteme informatice din alte naţiuni care sprijină Ucraina în lupta sa pentru supravieţuire. În cele din urmă, ţintele lor au inclus sisteme informatice din 26 de parteneri NATO, inclusiv Statele Unite.”

Un mare juriu federal din Baltimore i-a pus sub acuzare pe ofiţerii de informaţii militare Vladislav Borovkov, Denis Denisenko, Iuri Denisov, Dmitri Goloşubov şi Nikolai Korchagin, împreună cu Amin Timovici Stigal, un civil rus în vârstă de 22 de ani, pus sub acuzare în iunie. Aceştia sunt acuzaţi de conspiraţie pentru a obţine acces neautorizat la computere asociate cu guvernele Ucrainei şi ale aliaţilor săi.

Împreună, guvernul SUA oferă recompense în valoare de 60 de milioane USD pentru orice ajutor care ar conduce la localizarea lor sau la activităţi cibernetice răuvoitoare. Toţi cei şase se află cel mai probabil în Rusia, dar oficialii federali au declarat că punerea sub acuzare este utilă oricum, pentru a-i împiedica să călătorească şi pentru a arăta că SUA a demascat conspiraţia lor.

Ancheta americană, Operation Toy Soldier, a constatat că inculpaţii au comis fraude în SUA prin accesarea ilegală a conturilor bancare şi prin utilizarea unei companii americane pentru a-şi desfăşura infracţiunile fără ca aceasta să ştie, a declarat DelBagno.

„Adăugând insulta la prejudiciu, aceşti indivizi nu numai că au folosit instrumente pentru a căuta vulnerabilităţi, de 63 de ori, asupra unei agenţii guvernamentale din Maryland, cu sediul în SUA, dar au scanat şi aliaţii noştri din întreaga lume, inclusiv servere ucrainene şi servere din diverse alte ţări”, a declarat Barron.

FBI şi partenerii guvernamentali din alte ţări emit un aviz comun privind securitatea cibernetică care detaliază modul în care au fost efectuate atacurile şi ce se poate face pentru a le preveni, au declarat oficialii.

Contracararea ameninţării cibernetice a Rusiei necesită eforturi constante, au spus aceştia. În ianuarie, Departamentul de Justiţie a dezmembrat, de asemenea, un Botnet controlat de serviciile de informaţii militare ruse care, potrivit oficialilor, a fost utilizat pentru a permite infracţiuni şi spionaj, iar în mai, oficialii au anunţat acuzaţii împotriva presupusului dezvoltator al unei variante prolifice de ransomware cunoscută sub numele de LockBit.

Alte urmăriri penale legate de Rusia anunţate chiar săptămâna aceasta includ acuzaţii deschise miercuri, prin care doi angajaţi ai RT, o companie media de stat din Rusia, au fost acuzaţi că au direcţionat în mod secret milioane de dolari către o firmă de creare de conţinut cu sediul în Tennessee, care a plătit persoane influente din social media pentru a publica videoclipuri în conformitate cu interesele Rusiei, cum ar fi pe teme precum războiul cu Ucraina.

DelBagno a declarat că acuzaţiile sunt rezultatul unor ani de colaborare cu partenerii şi cu autorităţile de aplicare a legii din Europa.
„Pentru infractorii ruşi, vă spun că lumea este cu ochii pe voi”, a spus DelBagno. „Nu săvârşiţi fărădelegi în întuneric. Suntem uniţi în identificarea, urmărirea penală şi protejarea împotriva infracţiunilor viitoare.”

Într-o altă acţiune vizând Rusia, Departamentul de Stat a impus joi sancţiuni împotriva a doua companii ruseşti şi a doua nave pe care le deţin şi care exportă gaze naturale lichefiate dintr-un proiect energetic rusesc sancţionat anterior în Arctica. Departamentul a susţinut că aceste companii foloseau profiturile din exporturile de gaze naturale pentru a finanţa războiul Rusiei din Ucraina.

Departamentul a declarat că desemnează Gotik Energy Shipping Co. şi Plio Energy Cargo Shipping Co. împreună cu navele lor LNG New Energy şi LNG Mulan pentru „sprijinirea efortului de război al Rusiei şi încercarea de a extinde influenţa energetică globală a Rusiei”. Sancţiunile îngheaţă orice active pe care companiile le-ar putea avea în jurisdicţiile americane şi interzic americanilor să facă afaceri cu acestea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor