Stubb: O decizie privind Schengen trebuie luată în vară, dacă toate criteriile sunt îndeplinite

Finlanda sprijină aderarea României la Schengen în două etape, iar o decizie ar trebui luată în această vară, dacă toate criteriile sunt îndeplinite, a declarat marţi,la Bucureşti,ministrul finlandez al afacerilor europene,Alexander Stubb,după întâlnirea cu ministrul de externe, Cristian Diaconescu.
Ministrul finlandez al afacerilor europene, Alexander Stubb. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
03.04.2012

Finlanda sprijină aderarea României la Schengen în două etape, iar o decizie ar trebui luată în această vară, dacă toate criteriile sunt îndeplinite, a declarat marţi, la Bucureşti, ministrul finlandez al afacerilor europene, Alexander Stubb, după întâlnirea cu ministrul de externe, Cristian Diaconescu.

Ministrul finlandez al afacerilor europene şi al comerţului internaţional a precizat că în vară ar trebui să se ia o decizie ”astfel încât graniţele aeriene şi maritime să intre în Schengen” şi mai târziu să fie ”o posibilă decizie privind graniţele terestre”.

”Am avut o dezbatere îndelungată în această privinţă în Parlamentul finlandez, anul trecut şi la începutul acestui an, şi am ajuns la concluzia că trebuie să facem tot posibilul pentru ca România să fie membră (n.r. - a Spaţiului Schengen). Bineînţeles, calitatea de membru presupune ca toate criteriile să fie îndeplinite”, a mai spus oficialul finlandez.

La rândul său, ministrul român de externe, Cristian Diaconescu, a precizat că a transmis autorităţilor de la Helsinki că România ”este pegătită pentru aderarea la Spaţiul Schengen şi salutăm sprijinul acordat de Finlanda în acest proces”.

Şeful diplomaţiei de la Bucureşti a ţinut să-i mulţumească personal ministrului afacerilor europene din Finlanda pentru implicarea în chestiunea Schengen.

”Vreau să mulţumesc personal domnului ministru Stubb pentru implicarea şi abordarea sa principială în acest dosar. Am subliniat interesul de a colabora strâns cu partea finlandeză în operaţiuni, inclusiv în cadrul FRONTEX, vizând securizarea frontierelor, luând în considerare că România are a doua graniţă externă ca lungime a UE după cea ruso-finlandeză”, a declarat Cristian Diaconescu.

Ministrul de externe a subliniat faptul că discuţiile cu Alexander Stubb au fost ”consistente, orientate spre identificarea unor domenii de cooperare bilaterală şi la nivelul UE”.

”Din punct de vedere politic, relaţiile bilaterale dintre România şi Finlanda au atins un nivel foarte bun, schimburile comerciale sunt în creştere. Avem un obiectiv comun, şi anume dinamizarea acestui potenţial ridicat al raporturilor investiţionale şi, în general, comerciale ale României cu Finlanda”, a mai spus Cristian Diaconescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor