Stelian Ion profeţeşte zile grele pentru Justiţie: Predoiu nu va păcăli Comisia Europeană şi nu vom scăpa de MCV

Stelian Ion
Stelian Ion

Cătălin Predoiu nu este de capul lui în Guvern, este la cheremul preşedintelui Iohannis şi al PSD iar pentru Justiţie nu vin zile uşoare, susţine, într-o postare pe Facebook, fostul ministru (USR) al Justiţiei Stelian Ion, indignat de prestaţia lui Predoiu la audierile din comisiile de specialitate din Parlament.

Potrivit lui Stelian Ion, Cătălin Predoiu este dispus să facă orice compromis pentru a obţine funcţia, iar modul în care acesta a anunţat că va desfiinţa SIIJ este o pseudo-soluţie care nu va păcăli Comisia Europeană.

Redăm postarea lui Stelian Ion:

Marea păcăleală.

Cătălin Predoiu, fost şi viitor ministru, a venit azi la audierile din Parlament cu aura celui care, doar pentru a obţine funcţia mult râvnită, este dispus să facă orice gen de compromis. Numeşte acest compromis sulfuros drept deschidere pentru dialog instituţional. Sună bine, doar că în spatele acestei sintagme se ascund de fapt interesele celor care îşi doresc să menţină starea de fapt din justiţie şi să împiedice orice încercare reală de reformare a CSM, a Inspecţiei Judiciare şi a altor instituţii din justiţie.

Faptul că ne spune cu nonşalanţă că SIIJ se va desfiinţa, dar se va înfiinţa o altă structură asemănătoare este realmente o bătaie de joc. Cu alte cuvinte, aruncăm carcasa, mimăm desfiinţarea, dar păstram conţinutul. Reînfiinţăm structura dându-i altă denumire, probabil acelaşi sediu, dar mai multe resurse. O structură unică la nivel naţional care încalcă competenţa DNA şi DIICOT, la fel de odioasă ca SIIJ, dar mult mai puternică. Folosind trompetele pesediste şi peneliste poate că va păcăli câţiva naivi în ţară, dar cu siguranţă nu va păcăli Comisia Europeană şi nu vom scăpa de MCV prin astfel de şmecherii politice.

Nu mă miră că dl Predoiu nu regretă nicio clipă că a numit în fruntea DIICOT un procuror controversat, iar faptul că se foloseşte de numele Laurei Codruţa Kovesi, pe care o aşază cu neruşinare pe acelaşi plan cu Giorgiana Hosu, arată cât preţ pune pe meritocraţie şi pe independenţa magistraţilor.

Cu un aer cabotin a făcut apel la procurori îndemnându-i să se ia la trântă cu criminalitatea organizată, omiţând că prin faptul că a compromis şansele ca DIICOT să aibă o conducere deplină o lungă perioadă de timp a slăbit această instituţie care a trebuit să se bată cu criminalitatea organizată cu o mână legată la spate. Remarc ipocrizia flagrantă a discursului.

Nu va fi uşor pentru sistemul judiciar cu un astfel de ministru, care astăzi ne-a spus că nu are soluţii, că vrea „discuţii” şi pentru desfiinţarea SIIJ, şi pentru procedura de numire a procurorilor, dar nu prea multe, cât să mimeze dialogul. Iar când se va plictisi de discuţii, va tăia cu „sabia legiferării”.

Ne-a mai spus dl Predoiu că Ministerul Justiţiei nu are obligaţia de a ridica MCV, găsind astfel scuza perfectă în cazul unui eşec. Este evident că fără respectarea angajamentelor, inclusiv desfiinţarea SIIJ, o procedură de numire a procurorilor şefi care să ofere echilibru între actorii implicaţi, fără legi ale justiţiei care să respecte independenţa magistraţilor şi să permită reformarea CSM, nu se poate ridica MCV. Iar aceste proiecte ţin tocmai de Ministerul Justiţiei, oricât încearcă dl Predoiu să se spele pe mâini preventiv.

Cătălin Predoiu a descris astăzi, cu sinceritate, cum vede rolul ministrului Justiţiei: „nu eşti de capul tău”. Exact, dl Predoiu nu este de capul lui în Guvern, este la cheremul preşedintelui Iohannis şi al PSD, dar acest lucru nu îl deranjează prea mult câtă vreme a primit jucăria pe care şi-a dorit-o. Rar îţi este dat să vezi atâta dorinţă de a fi ministru şi atât de puţin interes pentru ceea ce urmează să faci ca ministru.