Steinmeier: Cât timp Turcia nu respectă cerinţele nu vor exista discuţii pentru vize

Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a declarat că, în prezent, problema călătoriilor cetăţenilor turci în UE fără vize nu se află pe agenda discuţiilor. Liderii europeni s-au opus unor astfel de concesii după campania de suprimare lansată de Ankara după puciul eşuat.
Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier.
Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier. (Captură Foto)

Ridicarea restricţiilor de călătorie pentru cetăţenii turci în blocul european va fi luată în considerare doar atunci când sunt respectate condiţiile asociate, a declarat marţi ministrul de Externe Steinmeier ziarului german Bild.

“În prezent nu este cazul [unor astfel de discuţii]”, a adăugat el.

În luna martie, UE şi Turcia au semnat un acord controversat pentru reducerea fluxului de migranţi care sosesc în Europa. Conform acelui plan, Turcia a acceptat să primească înapoi migranţii sirieni care sosesc ilegal în Grecia şi care nu îndeplinesc cerinţele UE pentru acordarea azilului. În schimb, Ankarei i s-au promis compensaţii financiare în valoare de câteva miliarde de euro, accelerarea discuţiilor privind aderarea Turciei la UE şi suspendarea regimului de vize pentru cetăţenii turci care doresc să călătorească pe teritoriul blocului european.

Acordul prevede că Turcia trebuie să respecte 72 de condiţii, inclusiv modificarea legilor sale antitero, care sunt văzute de UE că încalcă convenţiile internaţionale pentru drepturile omului. Liderii europeni au manifestat, de asemenea, temeri privind măsurile luate de preşedintele Recep Tayyip Erdogan în legătură cu suspecţii implicaţi în tentativa de lovitură de stat din Turcia din 15-16 iulie. Aproximativ 19.000 de persoane din instituţii ale societăţii civile au fost arestate în timpul campaniei de epurare lansată după puciul eşuat.

Critici cu precauţie

În interviul cu publicaţia Bild, Steinmeier a avertizat în ceea ce priveşe criticile excesive la adresa situaţiei politice din Turcia după evenimentele de la mijlocul lunii iulie.

“Ne-am exprimat clar, încă de la început, care este poziţia noastră asupra arestării profesorilor, judecătorilor şi jurnaliştilor”, a susţinut Steinmeier.

În timpul discuţiilor de luni din Ankara, secretarul german de stat Markus Ederer a transmis Turciei un mesaj prin care exprimă solidaritatea Germaniei şi a declarat jurnaliştilor că ar fi fost un dezastru pentru Turcia şi întreaga regiune dacă puciul ar fi reuşit. În plus, diplomatul german a făcut apel la respectarea legii în cazul persoanelor suspectate de implicare în lovitura de stat eşuată.

Fără un acord?

După campania de arestări şi concedieri din Turciaca urmare a puciului, Comisarul UE Günther Oettinger a declarat că nu vede că UE va acorda cetăţenilor turci dreptul de a călători fără vize în acest an. Ankara susţine că şi-a respectat partea din acord şi a ameninţat că se va retrage din acesta dacă nu va fi înregistrat niciun progres în ceea ce priveşte chestiuea vizelor până în luna octombrie.

Cemile Giousouf, comisar pentru Integrare din partea partidului german Uniunea Creştin Democrată, a declarat că acordul este vital pentru salvarea vieţilor migranţilor şi a făcut apel ca promisiunea privind vizele să fie onorată de îndată ce Turcia îşi îndeplineşte prevederile acordului.

“Liberalizarea vizelor este legată de Convenţia privind Refugiaţii. Nu se referă la ajutarea guvernului turc ci la ajutarea refugiaţilor”, a declarat ea marţi pentru ziarul Die Welt.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe