Steinmeier la Chişinău: Reformele politice şi combaterea corupţiei, reprezintă baza unei apropieri graduale de UE

Frank-Walter Steinmeier şi Maia Sandu
Frank-Walter Steinmeier şi Maia Sandu (presedinte.md)

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a întâmpinat miercuri, 29 septembrie, la Chişinău pe Preşedintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, în cadrul vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în R.Moldova. Cei doi şefi de stat au avut o întrevedere tête-à-tête, după care au condus convorbirile în format extins cu membrii celor două delegaţii.

„Am discutat despre evoluţiile politice din ţările noastre în ultimele luni şi despre agenda de reforme a noului Guvern de la Chişinău. Interlocutorul meu m-a asigurat de sprijinul Germaniei pentru reformele planificate de Executiv, dar şi pentru agenda noastră europeană”, a declarat Maia Sandu.

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei prezidenţiale, cei doi Preşedinţi au discutat şi despre colaborarea bilaterală moldo-germană şi programele de dezvoltare realizate în Moldova cu finanţare germană, care includ programe de dezvoltare locală şi regională, sprijinire a statului de drept, educaţie şi sănătate.

„Contăm pe continuitatea programelor germane deja lansate în Republica Moldova, dar şi pe noi oportunităţi de colaborare ce ar putea fi iniţiate pe parcursul următoarelor luni după consultările la nivel de guverne. Germania este un partener important al ţării noastre, care a sprijinit programe de dezvoltare de peste 290 de milioane de euro în Moldova şi ne-a susţinut în lupta cu pandemia Covid-19, fapt pentru care suntem profund recunoscători”, a adăugat şefa statului.

În context, Sandu a salutat pachetul de asistenţă oferit Guvernului Republicii Moldova, în valoare de zece milioane de euro, anunţat la 29 septembrie curent, de preşedintele Steinmeier, în cadrul conferinţei de presă susţinută la Chişinău.

„UE are nevoie de o vecinătate estică stabilă şi prosperă, iar reformele din Moldova sunt exemplul cel mai curajos din întreaga regiune. Suntem convinşi că succesul schimbărilor democratice şi sociale din ţara dumneavoastră se vor propaga şi în afara graniţelor ţării.

Suntem convinşi că Republica Moldova se află pe calea cea bună. Reformele politice, combaterea corupţiei, o administraţie funcţională sunt pilonii de bază pentru o societate care aspiră să ofere cetăţenilor săi posibilităţi personale de dezvoltare şi o viaţă decentă. Ele reprezintă şi baza unei apropieri graduale de UE”, a punctat preşedintele RFG.

„Sper că întâlnirile de pe agenda vizitei, inclusiv participarea la Forumul economic moldo-german, organizat cu această ocazie, vor deschide noi perspective de colaborare pentru ţările noastre şi vor aduce noi investiţii germane în economia Republicii Moldova. Dorim să devenim o ţară prosperă, o oază de stabilitate în regiune şi un partener de încredere pentru Germania şi pentru Uniunea Europeană”, a conchis Maia Sandu.