Statul Islamic intră din nou în oraşul istoric sirian Palmyra

Rapoartele susţin că, de fapt, controlul asupra oraşului sirian central Palmyra a fost schimbat în repetate rânduri între forţele guvernamentale şi grupul jihadist Statul Islamic.
Oraşul sirian antic Palmyra.
Oraşul sirian antic Palmyra. (Captură Foto)

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, o organizaţie cu sediul în Londra, a declarat duminică faptul că loviturile aeriene ruseşti au forţat militanţii jihadişti să se retragă în suburbiile oraşului istoric Palmyra.

Ulterior, grupul de monitorizare a raportat că luptătorii Statului Islamic au reuşit să pătrundă în oraş, forţând trupele guvernamentale ale preşedintelui Bashar al-Assad să se retragă.

Peste 4.000 de militanţi s-au regrupat şi au lansat un al doilea atac pentru a încerca să recaptureze Palmyra, a declarat centrul de monitorizare a activităţilor ruşilor în Siria.

Luptătorii jihadişti au pătruns în Palmyra în 10 decembrie după ce au lansat o ofensivă la începutul săptămânii trecute.

Statul Islamic a controlat Palmyra – ale cărui ruine antice sunt înscrise pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO – din mai 2015 până când au fost forţate să părăsească zona în luna martie a acestui an.