Statele Unite, îngrijorate că Rusia ar putea folosi arme chimice în Ucraina [Politico]

(Getty Images)

Oficiali ai administraţiei Biden au apreciat că preşedintele rus Vladimir Putin ar putea folosi mai întâi arme chimice în Ucraina, înainte de a recurge la o confruntare nucleară cu NATO, în cazul în care trupele sale continuă să piardă teren.

Potrivit a şase persoane care au cunoştinţă despre acest subiect, îngrijorările vin pe fondul unui efort al administraţiei Biden de a se asigura că aliaţii sunt pregătiţi pentru un astfel de eveniment, precum şi de a mobiliza noi resurse şi investiţii în fabricarea de sisteme de detecţie pentru atunci când sunt folosite aceste substanţe chimice, se arată într-o analiză Politico.

Printre aceste persoane, care au vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta despre deliberări interne sensibile, se numără oficiali americani şi ai Departamentului american al Apărării.

Statele Unite nu dispun de informaţii care să sugereze că un astfel de atac în Ucraina este iminent, au declarat persoanele respective. De fapt, mulţi oficiali din cadrul Departamentului Apărării consideră că luptele vor stagna în timpul lunilor de iarnă, niciuna dintre părţi nefiind în măsură să ocupe prea mult teren.

Însă, în cazul unor pierderi continue pe câmpul de luptă sau al unei prăbuşiri complete a armatei ruse, unii oficiali americani de rang înalt care lucrează la această problemă consideră că Moscova ar putea recurge la utilizarea de arme chimice - inclusiv cele aparent folosite de Kremlin în cazul otrăvirii liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi.

Un astfel de atac ar implica substanţe chimice care sunt uşor de ascuns, ceea ce ar face mai dificil pentru ţările occidentale să dea vina pe Moscova, a declarat un oficial. Rusia ar putea folosi agenţi pe bază de produse farmaceutice - cunoscuţi colocvial ca PBA, a menţionat oficialul.

Unele substanţe chimice ar putea fi folosite pentru un atac cu victime în masă, chiar dacă se ştie că Moscova a folosit agentul neurotoxic Noviciok doar împotriva a una sau două persoane deodată, au declarat oficiali şi experţi. De exemplu, unele substanţe chimice pot fi transformate într-un aerosol sau folosite în muniţii pentru a provoca daune unui grup mare de persoane.

Consiliul Naţional de Securitate al SUA a refuzat să comenteze.

De asemenea, potrivit surselor Politico, Statele Unite ştiu de mult timp că Rusia investeşte în creşterea capacităţii sale de producere a armelor chimice. Senatorii americani au fost informaţi în această toamnă cu privire la stocul de arme chimice al Rusiei şi despre ameninţarea din Ucraina, potrivit unui consilier al Congresului SUA.

Dar îngrijorările legate de potenţiala utilizare a acestora în Ucraina vin în contextul în care oficialii americani cred din ce în ce mai mult că Rusia va recurge la războaie neconvenţionale dacă va continua să piardă teren.

Această evaluare determină administraţia Biden să îmbunătăţească detectarea şi pregătirea pentru un potenţial atac chimic. În această toamnă, Pentagonul a trimis echipe în ţările din Europa de Est pentru a instrui forţele armate ale acestora cu privire la procedurile în cazul unei ameninţări chimice sau biologice, au declarat un oficial al Ministerului american al Apărării şi o altă persoană familiarizată cu acest subiect.

Între timp, Statele Unite au furnizat Kievului echipamente de protecţie chimică, biologică şi nucleară, ca parte a unei asistenţe de securitate în valoare de câteva miliarde de dolari.

De asemenea, oficiali de rang înalt fac presiuni pentru a reface abordarea americană atât în ceea ce priveşte pregătirea, cât şi răspunsul la potenţiale atacuri cu arme chimice din partea diverşilor actori, inclusiv a Rusiei.

Administraţia Biden elaborează planuri de creştere a investiţiilor în capacităţile de producţie pentru sisteme de detectare timpurie şi tehnologii portabile, cum ar fi măştile. În plus, doreşte să reevalueze modul în care se pot colecta date şi informaţii mai bune privind capacităţile şi stocurile ţărilor.

Totodată, Washingtonul şi-a intensificat eforturile de monitorizare a utilizării de către Rusia a agentului neurotoxic Noviciok, după ce comunitatea internaţională l-a asociat cu otrăvirea lui Navalnîi şi a lui Serghei Skripal, un cetăţean britanic care a lucrat ca ofiţer al serviciilor secrete ruse.

În 2018, Skripal şi fiica sa au avut nevoie de intervenţie medicală după ce au intrat în contact cu Noviciok. Iar în 2020, Navalnîi a fost spitalizat în Germania, unde oficialii au declarat că există "dovezi fără echivoc" că a fost otrăvit cu Noviciok în timp ce se afla la bordul unui avion. Ambii bărbaţi sunt încă în viaţă.

Mai mult, Rusia a fost asociată cu utilizarea de arme chimice în Siria. De altfel, Statele Unite au acuzat Moscova că a ajutat guvernul sirian să ascundă utilizarea de muniţii toxice interzise în timpul războiului civil din ţara arabă.

Diverşi experţi şi oficiali au declarat că urmărirea agenţilor pe bază de produse farmaceutice şi colectarea de informaţii despre dezvoltarea acestora, în special în scopuri ofensive, a devenit din ce în ce mai dificilă. Substanţele folosite pentru dezvoltarea armelor chimice sunt ascunse cu uşurinţă şi pot fi încorporate în industrii legitime, a declarat Gregory Koblentz, director al Programului de studii superioare de bioapărare de la Universitatea George Mason.

"Metodele noastre tradiţionale de informaţii la care ne pricepem foarte bine, cum ar fi imaginile prin satelit şi informaţiile prin semnale, nu sunt chiar atât de utile pentru a ne spune ce se întâmplă în interiorul uneia dintre aceste instalaţii biologice de bază", a spus Koblentz. "Ai nevoie cu adevărat de informaţii umane pentru a face acest lucru, ceea ce este foarte greu de obţinut".

Conform analizei Politico, au existat semne că Rusia ar putea recurge la războiul neconvenţional. Informaţiile furnizate de SUA în această toamnă au arătat că oficiali de rang înalt credeau că Rusia ar putea folosi arme nucleare într-un act de disperare. Iar în octombrie, oficialii ruşi au afirmat că Ucraina pregăteşte o operaţiune sub steag fals prin detonarea unei "bombe murdare" pe propriul teritoriu şi şi-au pus forţele în alertă pentru a răspunde unui potenţial atac cu arme chimice, biologice sau nucleare.

Liderii occidentali au respins aceste afirmaţii, avertizând că Moscova ar putea folosi acuzaţiile false ca pretext pentru a escalada conflictul.

La rândul lor, oficialii americani şi-au exprimat atunci îngrijorarea că Rusia ar putea folosi ea însăşi o bombă murdară, o armă improvizată din deşeuri nucleare radioactive şi explozibili convenţionali, şi apoi să dea vina pe Ucraina pentru aceasta. În timpul crizei, oficialii americani au dat o mulţime de telefoane omologilor lor ucraineni şi ruşi.

Cu toate acestea, oficialii din domeniul apărării consideră că un atac nuclear sau chimic este improbabil, în timp ce luptele vor încetini în timpul lunilor de iarnă, când ploaia şi noroiul îngreunează deplasarea tancurilor şi a vehiculelor blindate, fără ca vreuna dintre părţi să poată face prea multe progrese pe câmpul de luptă.

În ciuda victoriei greu obţinute de Kiev în recuperarea oraşului strategic Herson din sudul ţării, oficialii respectivi văd lupte grele în continuare pentru a recuceri terenul de pe partea de est a râului Nipru, unde s-au consolidat forţele ruse.

"Ei nu au masă militară pentru a câştiga pe termen scurt, cu excepţia unei prăbuşiri majore a Rusiei", a declarat un oficial al Departamentului american al Apărării. Acest lucru "s-ar putea întâmpla, dar apoi vom urca pe scara escaladării".

Cu toate acestea, ameninţarea armelor chimice este luată în serios în cadrul administraţiei Biden, au declarat oficialii.

"Am fost întotdeauna conştienţi de faptul că au mijloacele şi capacitatea de a folosi aceste tipuri de arme", a menţionat un oficial al Pentagonului. "Evaluarea noastră rămâne aceeaşi. Menţinem o observaţie atentă a acestui conflict, dar nu am văzut nimic care să ne facă să ne schimbăm poziţia".

Statele Unite au sancţionat Rusia pentru utilizarea agentului Noviciok, vizând entităţi implicate în dezvoltarea capacităţilor de arme chimice ale ţării. De asemenea, au sancţionat grupuri ruseşti implicate în dezvoltarea capacităţilor de arme biologice ale Moscovei.

În ultimele luni, fără a furniza dovezi, oficialii ruşi au afirmat public că SUA posedă un program secret de arme biologice în Ucraina. Pentru prima dată în aproape 25 de ani, Rusia a convocat în acest an o audiere legată de acuzaţiile sale în cadrul Convenţiei privind armele biologice, un tratat internaţional semnat în 1975 pentru a împiedica ţările să dezvolte şi să utilizeze arme biologice.

Oficialii şi experţii spun că este o încercare a Rusiei de a promova dezinformarea ca o modalitate de a discredita SUA, în timp ce continuă să intensifice sprijinul pentru Ucraina pe câmpul de luptă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe