Stanomir: Nu e nevoie de nicio fermă, nici animală, nici de boţi, ca Geoană să ne aducă aminte de ce a ratat alegerea sa ca preşedinte în 2009

Ioan Stanomir
Andrei Pricopie
31.10.2024

Politologul Ioan Stanomir a comentat, într-o emisiune Digi24, cel mai nou scandal din campanie electorală pentru prezidenţiale care îl are în centru pe Mircea Geoană şi pe un personaj obscur - Tal Hanan, artizanul unor operaţiuni de manipulare a alegerilor în zeci de ţări ale lumii.

"Tal Hanan, un personaj al poveştii noastre, despre care până ieri nu ştiam nimic, în dezbaterea de la Antena 3, Elena Lasconi îl întreabă pe Mircea Geoană cum a fost întâlnirea cu Tal Hanan. Tal Hanan, aflăm din investigaţii de presă, de exemplu din The Guardian, în Marea Britanie, este creierul israelian al dezinformării. A lucrat în armata israeliană, are această istorie de legături cu dezinformarea, însă de data asta ar pune-o în favoarea unora care plătesc pentru ea. Şi-ar avea, inclusiv, ferme de boţi care multiplică mesajele, chiar dacă acele profiluri pe care le deţine nu aparţin nimănui, sunt nişte maşinării", a remarcat Cosmin Prelipceanu în emisiune.

Potrivit jurnalistului, Digi24.ro a luat legătura cu Tal Hanan ca să-i afle părerea în legătură cu scandalul apărut la Bucureşti.

"Iar omul zice că da, a fost în România, în vacanţă, este o ţară minunată, cu oameni minunaţi. Colegii de la Digi24.ro, atenţie, că e foarte important contextul, insistă şi îl întreabă: V-aţi întâlnit cu Mircea Geoană? Lucraţi cu Mircea Geoană? Iar răspunsul care vine este: 'M-am întâlnit şi am vorbit cu oameni, dar nu discutăm despre clienţi.' Ăsta e tot răspunsul pe care l-au primit. Ce înseamnă, Ioan Stanomir? Confirmă, confirmă pe jumătate? Ce înţelegeţi de aici?", a precizat Cosmin Prelipceanu.

Cum se vede situaţia prin ochii lui Stanomir

"Eu nu sunt specialist nici în roboţi, nici în boţi. Eu observ doar un singur lucru, că nu e nevoie de nicio fermă, nici animală, nici de boţi, ca domnul Mircea Geoană să ne aducă aminte de ce a ratat, în condiţii favorabile, alegerea sa ca preşedinte în 2009.

Rămân mirat de faptul că domnul Geoană continuă să persiste într-o strategie greşită, aceea de a transforma această campanie prezidenţială într-o luptă cu fostul preşedinte Traian Băsescu. Este o eroare, pentru că amintirile domnului Geoană de acum un deceniu şi jumătate nu sunt de natură să-i genereze o stare de bine.

Trebuie să vă mărturisesc că nu îmi pierd timpul urmărindu-l pe Mircea Geoană în dialog cu distinşi jurnalişti de la Antena 3.

Am citit şi eu, ca toată lumea, despre aceste ferme, care, probabil, în mintea unora dintre contemporanii noştri, trebuie să aibă dimensiuni mari, dat fiind faptul că într-o fermă ţii animale; ori se pare că aici, cum ne-a explicat domnul Ciolacu, este vorba de un server, şi serverul ocupă loc, depinde cât de puternic e. Sigur, domnul Ciolacu ştie, cu siguranţă, despre boţi mai multe decât noi. Fiind şi premier, desigur că ştie mai multe decât noi; de aceea şi a ajuns prim-ministru, că e mai bine pregătit decât alţi compatrioţi.

Dar ceea ce vreau eu să spun este că marea problemă a domnului Mircea Geoană este acest caracter neguros, controversat, problematic al anturajului. Şi este că într-o reluare a unui film de acum 15 ani. Mă gândeam că, aşa cum în 2009 întrebarea privitoare la relaţia cu afaceristul Vîntu i-a creat imense probleme, acum această întrebare pare să îi creeze un sentiment similar.

Mircea Geoană părea că este, citând din propria sa campanie electorală, „Bun pentru NATO, bun pentru România.” Dar se pare din ce în ce mai mult că va fi doar bun pentru NATO şi mai puţin bun pentru România! Pentru că, în mod evident, prestaţiile domniei sale sunt neconvingătoare şi nu e foarte mult de comentat.

Cei care apelează la aceste campanii agresive online o fac cu credinţa că aceste campanii pot să suplinească, până la un punct, propria lor incapacitate de a convinge. Probabil că domnului Geoană i s-a spus că aceşti magicieni ai reţelelor sociale vor rezolva toate problemele, dar cred că, dincolo de toate, marea problemă a candidatului Mircea Geoană este Mircea Geoană însuşi şi e surprinzător faptul că domnul Geoană nu şi-a perfecţionat talentele politice în toţi aceşti ani în care a ajuns să ocupe poziţii însemnate în ierarhia euroatlantică."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor