Spionajul politic din Catalonia ajunge să fie cercetat de poliţie (revista presei spaniole)

Vedere generală a Parlamentului catalan.
Vedere generală a Parlamentului catalan. (JOSEP LAGO / AFP / Getty Images)

Zeci de dosare care privesc spionarea mai multor politicieni din Catalonia urmează să fie cercetate de poliţie, iar formaţiunile politice ale căror membri au fost astfel urmăriţi sunt naţionaliştii catalani (CiU), socialiştii şi conservatorii, după cum scriu vineri cele mai importante cotidiene spaniole.

Poliţia cercetează zeci de dosare ale spionajului în Catalonia, scrie cotidianul El Pais, după ce un fost angajat al unei agenţii de detectivi privaţi a adus în atenţia Ministerului spaniol de Interne rapoarte despre politicieni, judecători şi oameni de afaceri.

Partidul Socialist Catalan (PSC) a fost cel care a cerut o anchetă despre legăturile familiei fostului lider naţionalist catalan Jordi Pujol cu o reţea de corupţie urbanistică. El Mundo semnalează că înregistrarea unei conversaţii dintre liderul conservatorilor catalani, Alicia Sánchez-Camacho, şi o fostă iubită a unuia dintre fiii lui Pujol, Victoria Álvarez Martín, ar face parte dintr-o adevărată investigaţie asupra finanţelor formaţiunii CiU, investigaţie care ar fi fost comandată de socialiştii catalani.

Reţeaua de spionaj a redactat 500 de rapoarte ale politicienilor catalani, anunţă şi cotidianul La Vanguardia, care precizează că printre afectaţi se numără politicieni naţionalişti, socialişti şi conservatori. Drept urmare, poliţia formează o echipă de cercetare a dosarelor existente, despre lideri politici şi oameni de afaceri.

Cel care i-a angajat pe detectivii privaţi este proprietarul restaurantului în care a avut loc înregistrarea discuţiei dintre Alicia Sánchez-Camacho şi Victoria Álvarez Martín, după cum dezvăluie cotidianul La Razon. Acesta mai arată că respectivul proprietar de restaurant a cerut instrumente de înregistrat şi camere de luat vederi vreme de o lună de la agenţia de detectivi privaţi Método 3.

Poliţia va cerceta mii de dosare ale companiei Metodo 3, arată cotidianul catalan El Periodico. Şi această publicaţie menţionează că rapoartele priveau politicieni, judecători, procurori şi oameni de afaceri.

Pe de altă parte, cotidienele ABC şi La Razon scriu vineri pe primele pagini ale ediţiilor tipărite şi despre promisiunea făcută de şeful opoziţiei socialiste, Alfredo Perez Rubalcaba, care susţine că îşi va face şi el publice declaraţiile de venit şi avere. La Razon remarcă faptul că liderul socialist s-a referit la faptul că a câştigat 67.229 de euro în 2012, fără să spună însă nimic de averea de un milion de euro pe care o deţine, iar cotidianul ABC semnalează de asemenea că formaţiunea socialiştilor le va cere parlamentarilor proprii să-şi publice declaraţiile de venit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe