Spania avertizează în legătură cu creşterea costurilor datoriei

Întrucât economia Spaniei regresează rapid, prim-ministrul Mariano Rajoy a avertizat că guvernul nu va putea să susţină mult timp costurile ridicate de împrumut.
Premierul spaniol, Mariano Rajoy, 22 iunie 2012 în Roma (Franco Origlia / Getty Images)
Epoch Times România
28.06.2012

Întrucât economia Spaniei regresează rapid, prim-ministrul Mariano Rajoy a avertizat că guvernul nu va putea să susţină mult timp costurile ridicate de împrumut.

Miercuri, Rajoy a declarat în faţa parlamentului că liderii europeni trebuie să adopte măsuri bancare şi fiscale puternice, în timpul unui summit de două zile care va începe joi, la Bruxelles.

Liderul spaniol a afirmat că va îndemna liderii din blocul euro al celor 17 naţiuni, să trimită un pachet de salvare de 125 de miliarde de dolari direct băncilor spaniole, mai degrabă decât să-l trimită guvernului de la Madrid, după cum se cere acum, astfel încât guvernul să nu fie responsabil pentru restituirea ulterioară a împrumuturilor.

Premierul a precizat că Spania "trece printr-o situaţie economică foarte dificilă." Banca centrală din Spania a declarat că economia ţării se contractă mai rapid în ultimele luni decât în primul trimestru al acestui an, când a scăzut cu trei zecimi de procent.

Numeroşi lideri europeni presează Germania, cea mai puternică forţă economică din zona euro, să facă mai multe pentru a uşura situaţia financiară a guvernelor mai slabe din zona euro. Dar cancelarul german Angela Merkel a afirmat în faţa parlamentului că Germania nu poate face mai mult de atât şi că măsurile de austeritate rămân cheia îmbunătăţirii finanţelor publice.

Unii lideri din zona euro fac apel pentru vânzarea de euroobligaţiuni, susţinute de întregul bloc euro, dar Merkel a rămas neclintită în opoziţia sa, deoarece acestea ar putea creşte costurile de împrumut ale Germaniei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor