Soţia lui Fillon acuzată de utilizarea în mod abuziv a fondurilor publice

Şansele candidatului prezidenţial francez Francois Fillon de a câştiga alegerile devin tot mai mici din cauza scandalului cu privire la locurile de muncă fictive. Soţia sa a fost, de asemenea, acuzată în acest caz.
Francois Fillon şi soţia sa, Penelope.
Francois Fillon şi soţia sa, Penelope. (Eric Feferberg/AFP via Getty Images)

Penelope Fillon, soţia candidatului conservator la preşedinţia Franţei, a fost acuzată marţi de complicitate la abuz al fondurilor publice, într-un scandal care a învăluit campania soţului ei.

Candidatul conservator Francois Fillon a fost deja acuzat în cazul ce implică presupuse locuri de muncă fictive pentru care Penelope Fillon a primit sute de mii de euro.

Totodată, Penelope Fillon, în vârstă de 61 de ani, a fost, acuzată că a primit salariu şi de la o revistă de literatură deţinută de Marc Ladreit de Lacharriere, un prieten miliardar al soţului ei. Ea a declarat însă la poliţie că nu a fost niciodată în biroul revistei Revue des Deux Mondes, potrivit unui raport publicat în ziarul săptămânal Journal du Dimanche.

Noua lovitură are loc cu mai puţin de 4 săptămâni înainte ca alegătorii francezi să se îndrepte spre urnele de votare la alegerile prezidenţiale cu două runde, din 23 aprilie şi 7 mai.

Francois Fillon, ale cărui probleme legale s-au amplificat de la izbucnirea, în luna ianuarie, a scandalului legat de soţia sa, numit Penelopegate, a descris-o la un moment pe aceasta ca o însoţitoare hotărâtă care “a fost alături de mine în viaţa politică timp de 30 de ani... dar mereu în umbră”.

Destăinuirile făcute de ziarul de satiră şi investigaţie Le Canard Enchaine au făcut ca lumina reflectoarelor mediatice să cadă pe o femeie pe care nimeni nu şi-a amintit-o venind la muncă în Parlament.

Deşi nu este ilegal în Franţa ca un parlamentar să angajeze un membru al familiei, Penelope este acuzată că nu a efectuat nicio activitate pentru cei 680.000 de euro primiţi ca salariu pe o perioadă de mai mulţi ani.

Fillon, în vârstă de 63 de ani, a declarat în mai multe rânduri că soţia sa este victima unui “asasinat politic”.

Săptămâna trecută, Fillon l-a acuzat pe preşedintele socialist Francois Hollande că foloseşte Ministerul de Finanţe pentru a colecta informaţii despre politicieni, inclusiv despre fostul premier Manuel Valls, care apoi sunt divulgate presei.

Fillon, care la începutul acestei luni a fost supus unor presiuni puternice de a demisiona din cursa prezidenţială, era la un moment dat principalul favorit în câştigarea alegerilor, dar sondajele de opinie arată că acum, după izbucnirea scandalului, el nu va trece de prima rundă.

Dacă alegerile ar avea loc astăzi, în cea de-a doua rundă din 7 mai se vor întrece lidera de extremă dreapta Marine Le Pen şi Emmanuel Macron, potrivit unor sondaje.

Se estimează că Macron, în vârstă de 39 de ani, are cele mai mari şanse în runda finală cu Marine Le Pen.

Săptămâna trecută, scandalul Penelopegate s-a intensificat după ce procurorii financiari au precizat că extind ancheta asupra locurilor de muncă fictive pentru a include şi suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de fals.

Dar mai stânjenitor a fost faptul că, în această lună, Le Canard Enchaine a susţinut că Fillon, la un forum de afaceri ce a avut loc în 2015 în Sankt Petersburg, i-a prezentat preşedintelui rus Vladimir Putin un constructor libanez de gazoducte, cu care Fillon ar fi semnat un contract de lobby în valoare de 50.000 de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe