Ministrul de Interne francez demisionează din cauza unei anchete privind locuri de muncă false în Parlament

Bruno Le Roux a demisionat ca urmare unei anchete privind unele plăţi făcute unor membri ai familiei sale. Acesta a luat decizia în contextul unei investigaţii similare referitoare la candidatul prezidenţial Francois Fillon.
Ministrul de interne, Bruno Le Roux.
Ministrul de interne, Bruno Le Roux. (Getty Images)

Ministrul de Interne, Bruno Le Roux, a demisionat marţi în urma presiunii tot mai mari, după ce investigatorii au lansat o anchetă privind locurile de muncă temporare acordate în Parlament celor două fiice ale sale, în perioada în care acestea erau minore.

Fiicele politicianului în vârstă de 51 de ani au câştigat 55.000 de euro pentru ocuparea funcţiei de asistent parlamentar.

Le Roux, membru al Partidului Socialist, a negat că ar fi încălcat legea, dar nu doreşte ca investigaţia să “submineze munca guvernului”, a susţinut AFP.

Acesta a luat decizia în aceeaşi zi în care biroul procurorului financiar al Franţei a deschis o investigaţie preliminară după ce un raport referitor la angajareai fiicelor sale a fost difuzat luni noaptea.

Nu este ilegal ca un politician francez să îşi angajeze membrii familiei. Dar controversa a apărut în urma acuzaţiilor făcute în raport, potrivit cărora fiicele sale nu şi-au îndeplinit de fapt sarcinile pentru care au fost plătite.

Scandalul în care a intrat Le Roux este similar cu cel în care s-a cufundat candidatul prezidenţial conservator Francois Fillon, care a fost acuzat că a angajat-o pe soţia sa Penelope şi pe alţi membri ai familiei pe locuri de muncă false.

Totodată, demisia lui Le Roux a avut loc după ce mulţi oficiali francezi de top, printre care şi Benoit Hamon, candidatul prezidenţiale al Partidului Socialist, i-au cerut să se retragă pentru a îndepărta suspiciunile la adresa partidului.

În plus, marţi, investigatorii au declarat că extind ancheta asupra lui Fillon pentru a include noi acuzaţii privind fraudă, fals şi uz de fals.

Conform ziarului Le Monde, autorităţile suspectează că Fillon şi soţia sa au falsificat documente, după ce a izbucnit scandalul locurilor de muncă false, pentru a dovedi că Penelope ar fi depus de fapt munca pentru care a fost plătită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe