Sondaj Gallup: Unul din cinci ruşi ar emigra în Occident dacă ar fi posibil

Pasageri aşteaptă în faţa gării Iaroslavski din Moscova, 13 septembrie 2017
Pasageri aşteaptă în faţa gării Iaroslavski din Moscova, 13 septembrie 2017 (Maxim Zmeiev/AFP/Getty Images)

Unul din cinci cetăţeni ruşi au declarat că ar pleca din ţara lor dacă ar putea, arată un nou sondaj realizat de Gallup, potrivit RFE/RL.

Agenţia de sondaje din Washington a susţinut joi că, începând cu 2014, procentajul cetăţenilor ruşi apţi de muncă care au precizat că ar dori să se mute din Rusia s-a triplat.

Gallup a susţinut că din categoria celor cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani, numărul persoanelor care ar dori să emigreze a crescut la 44% de la 14%, în timp ce persoanele cu vârste cuprinse între 30 şi 45 de ani ar vrea să plece în procentaj de 22%, faţă de 7% cât era anterior.

“Deşi tinerii, în mod tipic, sunt cei care doresc să emigreze, nivelul de 44% al tinerilor ruşi care doresc să plece este fără precedent în Rusia în ultimul deceniu”, precizează Gallup.

Migraţia devine o problemă în Rusia, după ce populaţia ţării a scăzut în 2018 - prima scădere într-un deceniu.

Dezamăgirea în Rusia s-a amplificat pe fondul problemelor economice din ţară.

Veniturile reale s-au micşorat în ultimii ani, iar sancţiunile aplicate de SUA şi Uniunea Europeană pentru anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014 şi preţurile scăzute la petrol şi gaz continuă să afecteze economia.

Deşi nu toţi ruşii care ar dori să plece chiar vor pleca din ţară, totuşi faptul că în ultimii ani atât de multe persoane doresc să părăsească Rusia ar trebui să îngrijoreze Moscova, a adăugat agenţia.

“Numărul potenţial mai mare al migranţilor ar putea accelera declinul populaţiei şi pierderile ar putea depăşi cele 8 procente din populaţie pe care ONU le-a prevăzut pentru emigraţie din Rusia până în anul 2050”, a adăugat Gallup.

Nemulţumirile faţă de preşedintele rus Vladimir Putin par, de asemenea, să fie un motiv central pentru care atât de mulţi ruşi ar dori să plece din ţara lor natală.

Rezultatele sondajului arată că 40% dintre cei care nu sunt de acord cu actualul curs al Kremlinului ar dori să emigreze, cel mai adesea într-o ţară din cadrul Uniunii Europene.

Gallup a mai arătat că 40% ar alege UE ca destinaţie a emigrării lor, în principal Germania. Aproximativ 16% ar alege America de Nord, în principal SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe