Soldaţi ucraineni ucişi în contextul intensificării conflictelor în Donbas

Oficialii susţin că cel puţin doi soldaţi ucraineni au fost ucişi în ultimele două zile şi şapte începând de duminică, în mijlocul unei amplificări a violenţelor în estul Ucrainei, unde separatiştii pro-ruşi se luptă cu trupele guvernamentale.
Separatist pro-rus patrulează în zona satului Kominternovo, estul Ucrainei, 15 ianuarie 2016.
Separatist pro-rus patrulează în zona satului Kominternovo, estul Ucrainei, 15 ianuarie 2016. (Alexander Ermochenko/Getty Images)

Andrei Lisenko, un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, a declarat miercuri că doi soldaţi au fost ucişi şi alţi opt au fost răniţi în ultimele peste 24 de ore de lupte în zona ocupată de rebeli Doneţk, conform Associated Press.

Lisenko a mai precizat că un soldat ucrainean a fost luat prizonier.

Începând de duminică, cel puţin şapte soldaţi ucraineni au fost ucişi şi alte câteva zeci au fost răniţi, conform oficialilor ucraineni.

Departamentul de Stat american şi-a exprimat marţi îngrijorarea cu privire la amplificarea violenţelor în estul Ucrainei.

John Kirby, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, a discutat marţi cu reporterii despre noile violenţe, descriindu-le ca un efort al separatiştilor pro-ruşi de a ocupa teritoriu ucrainean suplimentar. Numărul de morţi şi răniţi din ultimele câteva zile este cel mai ridicat în ultimele 18 luni.

Oficialii ucraineni au declarat miercuri că separatiştii pro-ruşi au încercat să treacă de posturile guvernamentale situate în sudul Doneţkului, înconjurând oraşul Svitlodarsk, acuzaţii respinse de separatişti.

Rusia a intervenit pentru prima dată în Ucraina în primăvara anului 2014, anexând peninsula Crimeea. În ciuda unui acord de încetare a focului intermediat în februarie 2015, luptele dintre separatiştii pro-ruşi şi trupele guvernamentale ucrainene au persistat în estul Ucrainei, rezultând în peste 9.000 de morţi.