Şoferii de camion care protestează în Ottawa, ameninţaţi cu arestarea în masă

Suporterii protestului Freedom Convoy 2022, împotriva obligativităţii vaccinării COVID-19, în faţa Parlamentului din Ottawa, 28 ianuarie 2022
Suporterii protestului Freedom Convoy 2022, împotriva obligativităţii vaccinării COVID-19, în faţa Parlamentului din Ottawa, 28 ianuarie 2022 (Dave Chan/AFP via Getty Images)

Poliţia din Ottawa a contactat fiecare şofer de camion care protestează în capitala canadiană, înmânând fluturaşi protestatarilor care participă la Freedom Convoy, în care li se cerea să elibereze imediat zona, ameninţând cu arestarea sau acuzaţii penale.

„Trebuie să părăseşti zona acum”, se arată în notificare. „Orice persoană care blochează străzile sau îi ajută pe alţii să blocheze străzile comite o infracţiune şi poate fi arestat”, potrivit Wall Street Journal.

Notificarea trimisă de poliţia locală este o nouă escaladare a eforturilor de aplicare a legii, deoarece protestul împotriva obligativităţii vaccinării şi restricţiilor sociale intră în cea de-a 20-a zi.

Evoluţia survine după ce premierul canadian Justin Trudeau a invocat, săptămâna aceasta, competenţe de urgenţă pentru a pune capăt demonstraţiilor.

Poliţia din Ottawa, în anunţul său, a menţionat că, odată ce le-au fost puse la dispoziţie noi puteri în temeiul ordinului federal de urgenţă, a devenit ilegal ca protestatarii sau susţinătorii lor să ocupe centrul oraşului Ottawa şi să se alăture demonstraţiei. Poliţia a mai declarat că permisele de conducere ale demonstranţilor ar putea fi revocate printr-un ordin de urgenţă separat din provincia Ontario, potrivit WSJ.

În cursul zilei de ieri, 13 demonstranţi implicaţi într-o blocadă a punctului de tranzit Coutts au fost arestaţi, însă ordinul de astăzi avertizează oficial cu privire la arestări în masă.

Ordinele lui Trudeau, care vizează parţial tăierea fondurilor protestatarilor, au un domeniu de aplicare mai larg decât s-a crezut anterior, „forţând administratorii şi firmele de valori mobiliare să-şi analizeze mai bine clienţii”, potrivit Bloomberg.

Noile reguli se impun pentru o listă largă de instituţii - inclusiv bănci, firme de investiţii, uniuni de credit, companii de împrumut, dealeri de valori mobiliare, platforme de strângere de fonduri, companii de asigurări şi societăţi de beneficii. Ei trebuie să stabilească dacă „posedă sau deţin controlul asupra proprietăţii” unei persoane care participă la un protest ilegal sau care furnizează provizii demonstranţilor, potrivit ordinelor publicate de guvern, marţi seară.

Dacă o astfel de persoană se găseşte în lista lor de clienţi, trebuie să-i îngheţe conturile şi să o raporteze poliţiei federale - RCMP - sau serviciului de informaţii al Canadei, prevăd noile reglementări. Orice tranzacţie suspectă trebuie, de asemenea, raportată la Agenţia de luptă împotriva spălării banilor din ţară, cunoscută sub numele de FINTRAC, arată Bloomberg.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe