Slăbiciunea lui Victor Piţurcă

Selecţionerul român, Victor Piţurcă. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Bogdan Costea
26.06.2012

Victor Piţurcă, recunoscut drept unul dintre cei mai duri antrenori români de fotbal, are totuşi o slăbiciune, o persoană care „face tot ce vrea din mine”: nepotul său. Piţurcă a vorbit într-un interviu pentru protv Magazin despre şansele la calificările pentru CM 2014, dar a dat şi unele amănunte din viaţa sa privată. Selecţionerul nu vede titlul în Bucureşti, cel puţin în sezonul viitor, şi dezvăluie cum se simte în postura de bunic.

Într-o scurtă analiză a Euro 2012, Piţurcă spune că „pentru noi era bine ca Olanda (nr-adversara noastră în preliminariile CM 2014) să ajungă cât mai sus la acest turneu final, să existe o automulţumire pentru ei. Însă poate să fie şi reversul medaliei, să nu mai iasă din această criză”. România va avea în toamnă patru meciuri: cu Estonia, Andorra, Turcia şi Olanda. “Prima mea grijă acum e Estonia, nu Olanda. În primele două meciuri, cu Estonia şi Andorra, nu avem voie să nu luăm şase puncte. Apoi urmează partidele grele cu Turcia şi Olanda. Deşi e greu, eu îmi propun 12 puncte din cele patru jocuri din toamnă. E drept, m-aş mulţumi şi cu 10”.

Un subiect special îl constituie Mutu. “Depinde numai de el să fie liderul naţionalei. Are o situaţie complicată la echipa de club, Cesena, care a retrogradat în liga a doua. Îi va fi greu să joace în continuare acolo. Pentru el, ar fi mai bine să se transfere la o echipă din prima ligă. Văd că în acest moment nimeni nu prea se înghesuie să-l transfere. Oricum, indiferent unde va juca, depinde de el cum va şti să gestioneze pregătirea, vârsta lui şi tot ce depinde de fotbal”.

O soluţie pentru naţională ar fi, şi în opinia selecţionerului, naturalizarea unor fotbalişti străini. „Mi-aş dori ca jucătorii valoroşi care nu sunt români, sunt de mare valoare şi care joacă în campionatul nostru să fie naturalizaţi şi să joace sub tricolor. Deja sunt multe echipe naţionale care practică acest lucru. Nu vreau să dau acum nume. Cel mai mult îmi plăcea Traore de la CFR Cluj, dar s-a despărţit de campionatul nostru

Piţurcă pare a merge, şi în sezonul viitor, pe mâna echipei CFR Cluj, spunând că îi va fi greu Bucureştiului să recâştige titlul după cinci ani. „În condiţiile date, mai greu. Dinamo trece printr-o perioadă de criză financiară şi nu împrospătează lotul. Rapidul s-a despărţit de câţiva jucători valoroşi, în loc să mai aducă. Cu toate că au făcut un transfer benefic - Neluţu Săbău antrenor. La Steaua e perpetuă incertitudine, aşa că nu văd prea multe şanse pentru Capitală să cucerească titlul. Mai ales că CFR-ul îşi face meseria, tace şi face”.

Mi-aş dori ca jucătorii valoroşi care nu sunt români, sunt de mare valoare şi care joacă în campionatul nostru să fie naturalizaţi şi să joace sub tricolor.

Finalul interviului a adus şi „pata de culoare” din viaţa lui Piţurcă, nepoţelul selecţionerului. „Sunt exact ca toţi bunicii. Ies cu el afară, mergem în parc, îl plimb şi îi fac toate poftele. Seara îi mai citesc poveşti, ne uităm împreună la desene animate. Un lucru e sigur: face ce vrea el din mine”.

Ceea ce, cu fotbaliştii, nu se întâmplă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor