Fotbal: Victor Piţurcă începe pregătirile pentru campania de calificare la CM 2014

Victor Piţurcă, selecţionerul echipei naţionale de fotbal a României, a declarat luni că meciul amical cu Belgia, de vineri, de la Liege, marchează debutul pregătirilor pentru campania de calificare la Cupa Mondială din 2014.
Victor Piturca, selectionerul echipei nationale a Romaniei. (DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
08.11.2011

Victor Piţurcă, selecţionerul echipei naţionale de fotbal a României, a declarat luni că meciul amical cu Belgia, de vineri, de la Liege, marchează debutul pregătirilor pentru campania de calificare la Cupa Mondială din 2014.

"Urmează două jocuri amicale cu echipe puternice, Belgia şi Grecia. Începem, astfel, pregătirile pentru campania de calificare la CM 2014. Adversarii sunt extrem de valoroşi şi puternici. Sper să jucăm şi cu Grecia, până la urmă. Am adus o serie de jucători noi la lot. Pentru noi este important şi rezultatul şi vrem să câştigăm", a spus Piţurcă, într-o conferinţă de presă. Pe de altă parte, Piţurcă a menţionat că "nu o să fie un capăt de ţară dacă o să pierdem".

"Primul meci oficial este destul de departe, în toamna anului viitor, iar până atunci, în afară de aceste două partide, mai avem un joc cu Uruguay, acasă, la începutul anului viitor, şi încercăm să perfectăm şi alte confruntări amicale", a mai spus selecţionerul.

Legat de absenţele unor jucători de bază precum Mutu, Pantilimon, Săpunaru, Tamaş, Marica şi alţii, Piţurcă a spus: "Am adus la lot jucători care au avut cel puţin două meciuri în luna precedentă. De la această regulă o excepţie este Tătăruşanu, dar el este portar şi l-am adus să crească fizic şi moral alături de noi. Am vorbit cu Mutu. El a dorit să vină, dar el are o vârstă şi putem să ne gândim că în viitor va trebui să jucăm fără el".

Selecţionerul a spus că Tamaş a fost accidentat, Săpunaru a jucat foarte puţin, iar Mutu a fost suspendat şi a revenit abia în acest weekend la Cesena.

Întrebat dacă această regulă, a disputării a cel puţin două meciuri în luna precedentă, urmează să fie aplicată şi în pregătirea meciurilor oficiale, selecţionerul a spus: "Nu ştiu ce o să fie până atunci. Ce facem dacă se accidentează patru atacanţi? O să îi chem şi pe cei care nu au jucat".

În privinţa lui Marius Niculae, golgheterul la zi al Ligii I, cu 12 reuşite, Piţurcă a spus că strategia pentru aceste jocuri impune apariţia unor jucători noi, de viteză. "Eu ţin la Marius Niculae şi el se va regăsi în lotul pentru preliminarii, mai ales în întâlnirile de acasă", a subliniat Piţurcă.

"Cât o să fiu eu aici, Bănel Nicoliţă o să fie în atenţia mea. Acum, s-a integrat, a reuşit să dea şi gol în Franţa", a mai spus Piţurcă.

Legat de meciul cu Grecia, se speră că luni se vor finaliza negocierile, iar partida va avea loc în Austria, pe 15 noiembrie.

"Grecia a solicitat ca partida să se joace în Germania, pentru că acolo e o comunitate elenă puternică, dar Germania a refuzat pe motive de securitate. Noi am găsit un alt loc, în Austria. Partea română şi partea elenă au fost de acord ca jocul să se dispute în Austria, tratativele sunt avansate şi sperăm ca azi să avem finalizarea documentelor", a precizat Piţurcă.

Selecţionerul a mărturisit că s-a decis ca meciul cu Grecia să nu fie în România pentru că "nu dorim ca suporterii români să ne înjure permanent".

Legat de scandalurile din recente, Piţurcă a spus: "este un recul de doi ani de zile pentru fotbalul românesc".

"Publicul a fost excepţional la meciurile cu Franţa şi Belarus. Dar, sub impresia emisiunilor tv şi a articolelor de presă, unde se caută numai scandalul, sunt şi spectatori preocupaţi doar de jigniri, insulte şi înjurături. La noi se spune că dacă plăteşte biletul, spectatorul poate să facă orice. Ei bine, nu poate. În alte ţări, spectatorii care înjură sunt luaţi la poliţie, trebuie să dea explicaţii şi apoi să plătească o amendă mare. Apoi, nu mai jignesc", a afirmat Piţurcă.

Victor Piţurcă a salutat evoluţia bună a stării de sănătate a lui Mihai Neşu: "Sper, din toată inima, să meargă şi să îşi revină".

Selecţionerul a refuzat să răspundă la o întrebare referitoare la chemarea sa la Direcţia Naţională Anticorupţie.

Victor Piţurcă a precizat, la finalul conferinţei de presă, de la Mogoşoaia, că nu s-a căzut de acord în privinţa calendarului de meciuri pentru preliminariile CM 2014 şi că probabil se va ajunge la FIFA pentru a se stabili datele partidelor din grupa noastră.

Victor Piţurcă a convocat 23 de jucători pentru jocul amical cu Belgia (stadion Maurice Dufresne din Liege, 11 noiembrie, de la ora 21,45).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor