Situaţie de criză la Iaşi. Şeful DSP: Sunt ambulanţe cu pacienţi care au nevoie de oxigen. Nu avem unde să-i punem

(Getty Images)

Directorul DSP Iaşi, dr. Vasile Cepoi, trage un semnal de alarmă cu privire la situaţia de criză existentă în oraş, susţinând că, din cauza numărului zilnic de noi infectări, au început să moară pacienţi Covid în unităţile de primiri urgenţe ale spitalelor. În plus, medicul a afirmat că, joi, timp de patru ore, ambulanţele cu pacienţi Covid în stare gravă, care ocupau curtea de la Infecţioase şi de la Spitalul “Sf. Spiridon”, nu au avut oxigen, relatează ziaruldeiasi.ro.

“Nu mai avem locuri nici pentru persoanele simptomatice care nu au nevoie de oxigen. Am discutat cu Spitalul CFR, Spitalul de Recuperare, Spitalul de Boli Infecţioase să vedem, să evalueze care dintre cazuri mai pot fi externate ca să mai preluăm din UPU unde nici nu mai ştiu câte zeci de pacienţi pozitivi sunt acum. La Spitalul de Boli Infecţioase sunt şi acum (ieri, la prânz – n.r.) cinci ambulanţe cu pacienţi care au nevoie de oxigen.

Nu avem niciun loc, nu avem unde să-i punem, stau în continuare în ambulanţe până vom găsi un loc unde să-i punem. Ieri-noapte erau şapte ambulanţe în curtea Spitalului de Boli Infecţioase. Pacienţii au fost puşi în maşinile de victime multiple, câte doi, până când s-a reuşit să găsim locuri în UPU la Spitalul Militar şi la Spitalul de Neurochirurgie pe locuri pentru pacienţi non-COVID. Problema este că, dacă vine un pacient vaccinat, care a respectat toate regulile, nu putem să-l tratăm pentru că cel care nu a respectat regulile a ocupat locul”, a declarat dr. Cepoi.

La rândul său, Diana Cimpoeşu, coordonator UPU/SMURD Iaşi, a afirmat că garda din noaptea de 6 spre 7 octombrie a fost de coşmar, cel puţin pentru corpul medical de la Spitalul de Boli Infecţioase, Spitalul "Sfântul Spiridon" şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă:

“Am acţionat după principiile medicinii de dezastre, în sensul că am înlocuit două ambulanţe cu o maşină de victime multiple, în felul acesta existând posibilitatea ca ambulanţele să se mişte în teritoriu. Şi am trimis pacienţi la două UPU care nu au presiune permanent, şi mă refer aici la cea de la Spitalul Militar şi cea de la Spitalul de Neurochirurgie, pentru că specialitatea medicilor de acolo este aceeaşi, medicină de urgenţă, şi tratează la fel”.

De asemenea, Cimpoeşu a mai transmis că, în ultima săptămână, eliberarea locurilor la ATI s-a făcut, din păcate, prin decesul unui pacient.

Potrivit sursei citate, în ultimele două zile, în judeţul Iaşi au murit câte 11 pacienţi Covid. De peste şapte zile, nu mai există niciun loc liber la ATI şi de câteva zile nici pentru pacienţii non-Covid nu mai există vreo şansă de intervenţie chirurgicală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne