Siria acuză SUA de contrabandă cu ţiţei sirian către Irak

Incident între soldaţi ruşi şi americani pe o autostradă în Siria
Incident între soldaţi ruşi şi americani pe o autostradă în Siria (captură video)

Agenţia de ştiri SANA a Siriei a raportat că forţele americane au transferat o cantitate mare de petrol din estul Siriei în Irak în weekend.

Agenţia a citat surse locale spunând că „un convoi de 30 de tancuri şi un petrolier al ocupaţiei americane încărcat cu petrol furat din puţurile pe care le ocupă în Siria Al-Jazeera a plecat în această seară în Irak trecând prin Al-Walid în regiunea Al-Yarubiyah din zona rurală de est a Al-Hasakah.”

Agenţia de ştiri de stat nu a dat publicităţii alte detalii şi nici nu a existat niciun comentariu publicat de Coaliţia Internaţională condusă de SUA.

Autorităţile siriene au acuzat Statele Unite că intenţionează să „facă contrabandă cu ţiţei sirian pentru a-l vinde în străinătate şi a-i priva pe sirieni de el, încălcând flagrant dreptul internaţional”.

La sfârşitul anului 2019, preşedintele SUA, Donald Trump, a aprobat un plan pentru retragerea forţelor americane desfăşurate anterior în Siria. Dar ulterior, preşedintele american a decis, ca urmare a presiunii membrilor administraţiei sale, să păstreze aproximativ 1.000 de soldaţi pentru a asigura controlul asupra ţiţeiului confiscat în câmpuri petroliere din partea de nord-est a ţării.

Vineri, Trump le-a spus reporterilor de la Casa Albă „am ieşit din Siria”, cu toate acestea trupele americane rămân într-o misiune de „pază a petrolului”.

"Suntem în afara Siriei, doar că am păstrat ţiţeiul. Eu am păstrat ţiţeiul. Avem trupe care păzesc ţiţeiul. În afară de asta, suntem în afara Siriei", a spus Trump.