Serghei Lavrov într-o vizită rară în Siria, Cipru

Serghei Lavrov
Serghei Lavrov (Drew Angerer/Getty Images)

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a aterizat luni la Damasc în prima sa vizită în Siria din 2012, a declarat Ministerul sirian de Externe.

Lavrov este însoţit de o delegaţie din care face parte vicepremierul Iuri Borisov, care a ajuns în capitala siriană noaptea precedentă, a declarat agenţia de ştiri de stat SANA.

Lavrov se va întâlni cu preşedintele Bashar al-Assad înaintea unei conferinţe de presă cu omologul său sirian Walid Muallem după-amiază, au informat ambele ministere de externe.

După întrevedere, Lavrov se va îndrepta către Cipru - una dintre regiunile fierbinţi ale Mediteranei de est, ţintă a scandalului dintre Turcia pe de o parte şi blocul UE, preponderent Grecia şi Cipru, de cealaltă parte.

În ianuarie anul acesta, preşedintele Vladimir Putin a făcut prima sa călătorie la Damasc în războiul de nouă ani din Siria.

Rusia a fost un aliat cheie al regimului din Damasc pe tot parcursul conflictului sirian care a izbucnit în 2011 odată cu reprimarea protestelor anti-guvernamentale.

Intervenţia militară a Moscovei din 2015 a contribuit la schimbarea cursului războiului, puterea aeriană rusă permiţând forţelor guvernamentale siriene să recâştige zone mari în ţară şi să înfrângă forţele ISIS, precum şi miliţiile anti-guvernamentale susţinute de coaliţia condusă de SUA şi Qatar.

Conflictul a devastat economia Siriei, a ucis peste 380.000 de oameni şi a împins milioane de refugiaţi să-şi părăsească casele, generând o criză de proporţii în Europa, care continuă şi astăzi.