Sinca (BCR): Vedem bugetul de stat pe 2013 ca pe unul pro creştere economică

Epoch Times România
24.01.2013

Bugetul de stat pe 2013 este unul pro creştere economică, iar politicile publice vor susţine consumul gospodăriilor populaţiei, a declarat joi Eugen Sinca, analist şef al BCR, cu prilejul prezntării raportului ”România în 2013”.

Potrivit raportului BCR, planurile guvernamentale de dezvoltare a infrastructurii rutiere sunt dependente de o îmbunătăţire rapidă a absorbţiei de fonduri structurale şi de coeziune şi totodată de dezvoltarea de parteneriate public-privat pentru construirea de autostrăzi peste Munţii Carpaţi. Marile proiecte de infrastructură din agricultură, precum Canalul Siret-Bărăgan, ar trebui precedate de adoptarea unei legi care să stimuleze consolidarea micilor proprietăţi agricole în exploataţii medii şi mari.

”Creşterea productivităţii din agricultură şi orientarea mai bună spre pieţele de consum vor întări poziţia financiară a fermierilor români şi le va permite acestora să suporte costurile de irigare. Guvernul poate analiza diverse variante pentru comasarea terenurilor agricole, cum ar fi subvenţionarea cheltuielilor administrative efectuate de agricultorii săraci în momentul vânzării terenurilor (cheltuieli de cadastru şi taxe notariale)”, se spune în raport.

Conform modelului BCR, PIB-ul potenţial a scăzut la 1,6% în prezent, de la 4,8% în 2004. Aproape 90% din acest declin poate fi atribuit comprimării investiţiilor până în 2010.

”Având în vedere că o majorare semnificativă a investiţiilor, fie publice, fie private, nu este scenariul nostru de bază iar ocuparea forţei de muncă nu va ajuta prea mult creşterea economică din viitor, credem că numai o îmbunătăţire a productivităţii totale a factorilor poate ridica PIB-ul potenţial spre 3-4% după 2015. O diversificare a motoarelor de creştere economică şi o îmbunătăţire a competitivităţii vor contribui la creşterea rezistenţei economiei româneşti în faţa unor şocuri externe. Sectoare economice precum agricultura, transportul şi turismul care au atras puţine investiţii străine directe în trecut au un potenţial însemnat de îmbunătăţire a productivităţii. Privatizarea rămâne o opţiune serioasă în transport în 2013”, se arată în raportul ”România în 2013”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor