Servicii de securitate europene avertizează: Industria energetică a Norvegiei, ameninţată de Rusia
Serviciile de securitate din şapte ţări europene au informat, luni, directori şi oficiali norvegieni din sectorul energetic, inclusiv de la Equinor, cel mai mare furnizor de gaze din Europa, despre ceea ce consideră a fi ameninţări ruseşti la adresa infrastructurii critice, transmite Reuters.
Reuniunea cu uşile închise, la care au participat serviciile naţionale de securitate din Norvegia, Germania, Belgia, Ţările de Jos, Finlanda, Suedia şi Islanda, a evidenţiat rolul Norvegiei ca furnizor-cheie de energie pentru Europa.
„Vedem o poveste în curs de dezvoltare care se adresează nu numai colegilor germani sau norvegieni, ci tuturor”, a declarat pentru Reuters Sinan Selen, vicepreşedintele Oficiului Federal pentru Protecţia Constituţiei din Germania, după reuniune.
„Aceasta este o ameninţare care vine din partea unor omologi precum Rusia, incluzând nu numai operaţiuni de spionaj, ci şi riscul de sabotaj în anumite domenii”, a adăugat el, refuzând să discute cazuri specifice.
În aprilie, doi cetăţeni germano-ruşi au fost arestaţi în Germania sub suspiciunea de a plănui atacuri de sabotaj, inclusiv asupra unor facilităţi militare americane, într-un efort considerat serios de a submina sprijinul militar pentru Ucraina.
Ambasada Rusiei în Germania a respins acuzaţiile ca „absurde şi ridicole” şi a negat orice implicare în planuri de sabotaj.
Agenţiile de informaţii norvegiene au subliniat, de asemenea, ceea ce ele consideră a fi o ameninţare potenţială de sabotaj din partea Rusiei.
„Când vorbim despre sabotaj astăzi, vorbim despre Rusia”, a declarat Beate Gangaas, şefa agenţiei norvegiene de contrainformaţii PST, care a organizat reuniunea în marja conferinţei ONS privind energia.
Agenţiile de informaţii norvegiene au afirmat la începutul acestui an că Rusia „ar putea considera prudent” să efectueze acte de sabotaj fizic sau digital împotriva unor ţinte din Norvegia, sectorul petrolier fiind principalul obiectiv.
După invazia la scara largă a Ucrainei de către Moscova, Norvegia, o ţară membră NATO care împarte o graniţă cu Rusia în Arctica, a devenit cel mai mare furnizor de gaze naturale din Europa, livrate printr-un vast sistem de conducte submarine.
„Rusia se află într-o confruntare de durată cu Occidentul şi este un regim dispus să îşi asume mai multe riscuri”, a declarat viceamiralul Nils Andreas Stensoenes, şeful Serviciului norvegian de informaţii, luni dimineaţă.
„Prin urmare, chiar dacă nu am văzut nicio dovadă concretă privind planuri de a face ceva în Norvegia, este înţelept să fim prudenţi şi să creştem nivelul de securitate”, a adăugat el.