Semnal de alarmă: Aproape un milion de cazuri de cancer riscă să nu fie diagnosticate la timp din cauza pandemiei în Europa

Cancer de sân
Cancer de sân (pixabay.com)

Organizaţia Europeană de Combatere a Cancerului atrage atenţia că din cauza pandemiei de SARS-CoV-2, aproximativ un milion de cazuri de cancer riscă să nu fie diagnosticate la timp în Europa. Potrivit datelor OECC, o persoană din două care prezintă simptome de cancer nu a fost trimis de urgenţă pentru diagnosticare, relatează Digi24.

Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Cancer din România, a declarat, la postul de televiziune, că şi bolnavii din România se află într-o situaţie dificilă din cauza împărţirii spitalelor în Covid şi non-Covid:

“Asta a făcut ca mulţi pacienţi să nu mai fie diagnosticaţi, aşa că sistemul de sănătate a fost copleşit de cazuri noi şi tardive. A fost limitat accesul la diagnosticare şi monitorizare. Doar în România şi Ucraina s-a făcut această delimitare. În restul Europei, spitalele şi-au creat acele circuite specifice pentru bolnavii de cancer. În România am adoptat o politică greşită, ceea ce a dus la o mulţime de pacienţi nediagnosticaţi. Lipsesc 3000 de pacienţi nediagnosticaţi doar în cancerul pulmonar, iar când vor fi diagnosticaţi, vor fi în fază avansată de boală. Vom cuantifica aceste politici greşite ale Ministerului Sănătăţii în sute de decese”.

De asemenea, Irimia a mai tras un semnal de alarmă asupra lipsei de tratamente necesare şi medicamente vitale care nu au alternativă terapeutică.

Totodată, conform raportului OECC, un pacient din cinci diagnosticaţi cu cancer din Europa nu primeşte tratamentul chirurgical sau chimioterapia de care are nevoie şi aproximativ 100 de milioane de teste de screening necesare pentru depistarea cancerului nu au fost efectuate, în Europa, pe durata pandemiei.

Raportul concluzionează că această situaţie duce la diagnosticări în faze tardive şi, implicit, la scăderea ratei de supravieţuire a pacienţilor de cancer.

Reamintim că, în iunie 2020, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a avertizat că, din cauza blocării accesului bolnavilor de cancer la diagnostic şi tratament, numărul deceselor în rândul acestor pacienţi s-a dublat sau triplat comparativ cu cifrele semnalate înaintea pandemiei.

“Astăzi încă nu se fac bronhoscopii, astăzi încă nu se fac tratamente chirurgicale, astăzi încă nu ne găsim medicamentele care pot face diferenţa între viaţă şi moarte. În aceste condiţii, este de aşteptat ca o mare parte a celor peste 11.000 de pacienţi diagnosticaţi în fiecare an cu cancer bronho-pulmonar să piardă oportunitatea de a începe un tratament, să ajungă din stadii avansate în stadii terminale ale bolii şi astfel să le fie compromisă şansa la viaţă.

Dacă înainte de pandemie, mureau zilnic 142 de pacienţi din patologia oncologică (cf. Globocan 2018), astăzi, cu ce am semnalat anterior, această cifră s-a dublat sau triplat! Şi cine răspunde de aceste decese evitabile? În România, NIMENI! Cine să se ocupe de pacienţii cronici, dacă Ministerul Sănătăţii nu mai există, ci doar Ministerul Covidului??? NIMENI!!! Opriţi acest genocid şi deschideţi spitalele până nu este prea târziu!!!”, a transmis la acea vreme, FABC, cea mai mare asociaţie care reprezintă pacienţii oncologici din România. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură