Şeful spionajului german avertizează: Rusia încă este capabilă să ducă un război pe termen lung


Bruno Kahl, şeful Agenţiei germane de informaţii (BND)
Bruno Kahl, şeful Agenţiei germane de informaţii (BND) (Youtube - captură ecran)

Şeful Agenţiei germane de informaţii (BND), Bruno Kahl, a afirmat, luni, că nu pare să existe vreo fisură în cadrul regimului preşedintelui rus Vladimir Putin, informează Deutsche Welle.

"Nu vedem nicio fisură în sistemul Putin", a declarat Kahl la Academia Federală pentru Politică de Securitate (BAKS).

Potrivit acestuia, criticile publice privind gestionarea războiului reprezintă dispute de rutină în cadrul societăţii ruse şi nu reprezintă o ameninţare la adresa regimului Putin.

"Rusia este încă capabilă să ducă un război pe termen lung", a spus el, referindu-se la soldaţii nou recrutaţi. Kahl a precizat că Rusia dispune, de asemenea, de suficiente echipamente şi muniţii.

Însă Kahl a spus că Rusia are anumite vulnerabilităţi, inclusiv performanţa forţelor armate.

Şeful spionajului a susţinut că strategia pe termen lung a lui Putin ar putea prevala dacă Occidentul nu sprijină Ucraina într-un mod foarte organizat.

Kahl a declarat că BND ştia că Rusia va lansa o invazie la scară largă a Ucrainei cu două săptămâni înainte de începerea războiului din 24 februarie 2022.

"Cu aproximativ 14 zile înainte de începerea războiului am detectat fenomene care nu puteau fi interpretate în alt mod", a afirmat acesta.

Răspunzând la criticile privind faptul că serviciile secrete americane şi britanice se aşteptau la un atac mult mai devreme, Kahl a declarat că BND şi-a bazat aprecierea pe faptul că decizia de a ataca a fost luată în cele din urmă de Putin.

Kahl a susţinut că Putin a luat în considerare şi alţi factori decât "numărarea rachetelor sau a tancurilor".

Decuplarea de China

Totodată, şeful spionajului a îndemnat Germania să îşi reducă dependenţa de China, avertizând însă că acest lucru nu poate fi realizat pe termen scurt.

"Acest lucru nu poate fi realizat în mod disruptiv, nu peste noapte", a declarat Kahl.

El a precizat că BND nu doreşte o decuplare completă de China, argumentând că acest lucru ar afecta întreprinderile germane.