Şeful OPSPI a depus la Parchet o sesizare împotriva lui Dan Diaconescu, îl acuză de înşelăciune

Remus Vulpescu (Epoch Times România)
Epoch Times România
03.10.2012

Şeful OPSPI, Remus Vulpescu, a depus la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o sesizare împotriva lui Dan Diaconescu, pe care îl acuză de "înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată", în legătură cu actele depuse pentru Oltchim.

"Şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, Remus Vulpescu, sesizează, astăzi, 3 octombrie 2012, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, cu privire la săvârşirea de către numitul Diaconescu Cristian Dan a infracţiunii de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, prin inducerea în eroare a Statului Român şi opiniei publice în ce priveşte existenţa la dispoziţia numitului Diaconescu Cristian Dan a sumei de circa 200.000.000 lei ei necesară pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni deţinut la S.C. Oltchim S.A. Râmnicu-Vâlcea de Statul Roman prin M.E.C.M.A. - O.P.S.P.I", se arată într-un comunicat remis miercuri.

Totodată, se apreciază că "activitatea infracţională reclamată a fost săvârşită prin multiple acţiuni deliberate, având drept scop dobândirea fără drept a calităţii de adjudecatar al licitaţiei organizate pentru privatizarea S.C. Oltchim S.A. şi a drepturilor decurgând din această calitate, de către numitul Diaconescu Cristian Dan.
Se apreciază de asemenea că activitatea infracţională reclamată prezintă elemente transfrontaliere Se apreciază că, în cadrul activităţii infracţionale reclamate, numitul Diaconescu Cristian Dan a utilizat înscrisuri false, pe care le-a întocmit sau obţinut de la terţe persoane. Se apreciază că prin activitatea infracţionala reclamată a fost produsă o perturbare deosebit de gravă a activităţii S.C. Oltchim S.A. si OPSPI"

Remus Vulpescu îşi exprimă public regretul pentru insuccesul licitaţiei de privatizare a Oltchim.

"Procedura de licitaţie a fost organizată fără încălcarea vreunei dispoziţii legale şi a fost destinată să stimuleze participarea unor investitori români sau străini care, în colaborare cu statul român, să asigure redresarea S.C. Oltchim S.A. şi soluţionarea urgentă a problemelor sociale generate de ruinarea S.C. Olchim S.A. prin administrarea defectuoasă din ultimii ani. Intenţia numitului Diaconescu Cristian Dan, de a deturna procedura de privatizare prin înşelăciune publică şi uz de fals, în scopul de a obţine notorietate şi, eventual, în alte scopuri ce urmează a fi stabilite de autorităţi, nu era previzibilă şi nu a putut fi constatată oficial înaintea zilei de luni, 01 octombrie 2012, când activitatea infracţionala a numitului Diaconescu Cristian Dan a şi fost stopată", se mai spune în comunicat.

Remus Vulpescu a anunţat miercuri că demisionează din funcţia de şef al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în lndustrie (OPSPI), în urma scandalului legat de eşecul privatizării Oltchim.

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat, luni, că procedura de privatizare a Oltchim a fost încheiată prin nesemnarea contractului de vânzare-cumpărare pentru pachetul de acţiuni de 54% deţinut de Ministerul Economiei prin OPSPI. Acesta susţine că adjudecatarul licitaţiei nu a prezentat documente din care să rezulte că deţine disponibilităţile băneşti.

Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru acţiunile deţinute de stat la Oltchim, acesta oferind cel mai mare preţ, de 203,149 milioane lei.

Premierul Victor Ponta a declarat săptămâna trecută că, în cazul în care Dan Diaconescu nu va putea să plătească preţul oferit pentru preluarea acţiunilor deţinute de stat la Oltchim, atunci privatizarea va fi reluată într-o perioadă de şase luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor