Şeful CSM a sesizat Inspecţia Judiciară după declaraţiile lui Stelian Ion privind "preluarea cu japca a dosarelor"

Bogdan Mateescu (Bogdan Mateescu / Facebook)
D.B.
12.03.2021

Bogdan Mateescu, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, a anunţat, vineri, faptul că a sesizat Inspecţia Judiciară cu privire la unele declaraţii făcute joi de ministrul Justiţiei, Stelian Ion, pentru G4Media.ro. Mateescu a precizat că va cere Inspecţiei să stabilească dacă, prin afirmaţiile ministrului referitoare la dosarele „preluate cu japca” şi la eventuale decizii prestabilite, a fost încălcată independenţa justiţiei.

„Întrucât aceste afirmaţii ar putea fi percepute ca generalizând încălcări ale legii în activitatea parchetelor, se impune ca, în limita verificărilor prevăzute de art.30 din Legea 317/2004, să se clarifice:

- Dacă prin soluţiile dispuse de procurori constând în declinări de competenţă, reuniri, preluări 's-au eludat' normele de competenţă prevăzute de lege,

- Dacă aceleaşi soluţii au determinat 'tergiversări de dosare' sau 'soluţii dinainte dorite',

- Dacă au existat 'preluări de dosare cu japca' de către unele unităţi de parchet de la altele,

- Dacă însăşi utilizarea expresiei 'cu japca', faţă de semnificaţia sa este compatibilă cu discursul public al ministrului justiţiei prin raportare la soluţiile dispuse de procurori în instrumentarea unor dosare penale,

- Dacă dispunerea de către ministrul justiţiei a unor controale având ca obiect astfel de soluţii adoptate de procurori este posibilă în lumina dispoziţiilor art. 69 alin. 2 teza a doua din Legea 304/2004, potrivit cărora 'Controlul nu poate viza măsurile dispuse de procuror în cursul urmăririi penale şi soluţiile adoptate'.

- Dacă poate fi disociată calitatea de participant într-o procedură penală concretă de cea de ministru, cu consecinţa luării unor măsuri specifice competenţei celei din urmă, cu privire la aceeaşi procedură, precum şi dacă acest fapt determină o poziţie supraordonată în raport de celelalte persoane implicate în procedură ori faţă de magistraţii însărcinaţi cu instrumentarea acesteia”, se arată în comunicatul de presă emis de CSM.

Sursa citată a mai precizat că, pentru a consolida încrederea în funcţionarea parchetelor, ca parte a autorităţii judecătoreşti, concluziile verificărilor vor fi prezentate opiniei publice.

Anunţul vine în contextul în care ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat, joi, într-un interviu acordat G4Media.ro, că va solicita procurorului general, în perioada următoare, realizarea unui control la unităţile de parchet pentru a verifica cum sunt declinate sau preluate anumite dosare. Decizia vine pe fondul clasării dosarului ‘10 August’ de către DIICOT care îl preluase de la Parchetul Militar.

”Vreau să am o imagine de ansamblu cu privire la toate unităţile de parchet pentru a veni în final cu nişte propuneri concrete, astfel încât genul ăsta de preluare de dosare cu japca să nu se mai poată realiza”, a declarat Stelian Ion.

Totodată, ministrul a avertizat că va sesiza Inspecţia Judiciară în cazul fostului procuror şef DIICOT Giorgiana Hosu, după ce un judecător de cameră preliminară de la Tribunalul Bucureşti a respins cererea de redeschidere a dosarului "10 august" formulată de fostul procuror-şef.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor