Şefii G7 din domeniul finanţelor vor căuta să ajungă la un numitor comun privind activele ruseşti şi China

.
Redacţia
23.05.2024

Şefii G7 din domeniul finanţelor, reuniţi în Italia în această săptămână, vor încerca să găsească un teren comun în ceea ce priveşte retragerea veniturilor din activele ruseşti îngheţate pentru a stimula finanţarea efortului de război din Ucraina şi pentru a respinge puterea crescândă a exporturilor Chinei în sectoare cheie, au declarat oficialii.

Potrivit Reuters, miniştrii de finanţe şi bancherii centrali din Grupul celor şapte democraţii bogate - Statele Unite, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Canada - se vor reuni vineri şi sâmbătă în oraşul Stresa, situat pe malul lacurilor din nordul Italiei.

Negociatorii G7 discută de săptămâni întregi despre cum să exploateze cel mai bine activele financiare ruseşti în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari, cum ar fi principalele valute şi obligaţiuni guvernamentale, care au fost îngheţate la scurt timp după ce Moscova a invadat Ucraina în februarie 2022.

Statele Unite fac presiuni pentru a găsi o modalitate de a anticipa veniturile viitoare din aceste active, pentru a susţine un împrumut care le-ar putea oferi până la 50 de miliarde de dolari pe termen scurt.

Cu toate acestea, mai mulţi oficiali din ţările G7, inclusiv din SUA, au declarat că trebuie să fie puse la punct multe aspecte juridice şi tehnice şi nu se aşteaptă ca la Stresa să se ajungă la un acord detaliat.

"Nu căutăm termeni de negociere în weekend", a declarat un înalt oficial al Trezoreriei americane, referindu-se la documentele juridice care descriu termenii şi condiţiile de bază ale investiţiilor.

În schimb, oficialul a declarat, sub rezerva anonimatului, că miniştrii G7 încearcă să ajungă la un consens în jurul unui plan pentru care Ucraina să primească în avans suficienţi bani pentru a face faţă nevoilor de război şi civile pe termen mediu şi pentru a semnala Rusiei că "nu poate supravieţui" financiar puterilor occidentale. Discuţiile au ca scop prezentarea unei propuneri şefilor de guvern din G7, care se vor reuni în Puglia, în sudul Italiei, între 13 şi 15 iunie.

Cine ar urma să administreze împrumutul - Banca Mondială sau un alt organism -, cum ar fi garantat, cum pot fi estimate profiturile viitoare şi ce s-ar întâmpla în cazul unui acord de pace cu Rusia sunt aspecte care nu au fost clarificate încă.

Oficialii europeni sunt deosebit de prudenţi, un diplomat al UE afirmând că ar dura "săptămâni, dacă nu luni" pentru a se lua o decizie finală.

"Implicaţii juridice"

Italia deţine preşedinţia G7 în acest an, iar ministrul său al Economiei, Giancarlo Giorgetti, a declarat săptămâna trecută că propunerile americane privind utilizarea activelor ruseşti au "implicaţii juridice destul de serioase" care trebuie încă clarificate.

Rusia a avertizat în repetate rânduri Occidentul cu privire la consecinţe dacă activele sale vor fi atinse şi a acuzat Washingtonul că intimidează Europa să ia măsuri mai radicale pentru a o contracara în Ucraina.

Perspectivele comerţului global vor fi un alt subiect central la Stresa, după ce săptămâna trecută Statele Unite au dezvăluit creşteri tarifare abrupte pentru o serie de importuri chinezeşti, inclusiv baterii pentru vehicule electrice, cipuri de calculator şi produse medicale.

Giorgetti a declarat, după decizia americană, că se poartă un "război comercial" care reflectă tensiunile geopolitice şi a avertizat asupra riscului de "fragmentare" a comerţului global.

Statele Unite nu le cer partenerilor lor să ia măsuri similare împotriva Chinei, dar un oficial a declarat că este posibil să facă presiuni astfel încât comunicatul G7 să exprime o preocupare comună pentru ceea ce numeşte "supracapacitatea" industrială a Beijingului.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat marţi, la Frankfurt, că Statele Unite şi Europa trebuie să abordeze ameninţarea reprezentată de importurile chinezeşti într-un "mod strategic şi unitar" pentru a menţine viabilitatea producătorilor de pe ambele maluri ale Atlanticului şi pentru a încuraja dezvoltarea industriilor lor interne de energie curată.

Ministrul francez de finanţe, Bruno Le Maire, a spus că Europa şi G7 trebuie să "rămână unite" în faţa supracapacităţii industriale chineze.

Discuţii fiscale

Alte subiecte care vor fi discutate la Stresa, potrivit unui program oficial emis de preşedinţia italiană, vor include impactul inteligenţei artificiale asupra economiei globale şi un "bilanţ" al sancţiunilor împotriva Rusiei.

Impozitarea va fi, de asemenea, pe ordinea de zi, Italia încercând să revigoreze un acord privind un impozit minim global pentru multinaţionale, care a fost semnat de aproximativ 140 de ţări în 2021, dar care nu a fost pus în aplicare pe deplin din cauza opoziţiei din SUA şi din alte părţi.

O propunere pentru o taxă globală pe avere pentru miliardari, care a fost promovată de Brazilia şi Franţa în cadrul Grupului mai larg al celor 20 de ţări dezvoltate, ar urma sa fie de asemenea discutată la Stresa, dar întâmpină rezistenţă din partea SUA, a declarat unul dintre oficiali.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor