Şefa diplomaţiei germane, în contradicţie cu cancelarul Olaf Scholz privind rachetele de croazieră pentru Ucraina

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock (Getty Images)
Redacţia
02.10.2024

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, şi-a exprimat sprijinul pentru solicitarea Ucrainei de rachete de croazieră Taurus cu rază lungă de acţiune, punându-se în contradicţie cu cancelarul Olaf Scholz, care a exclus trimiterea armelor din cauza temerilor că ar putea declanşa un conflict direct cu Rusia, potrivit Bloomberg.

Întrebată despre problema Taurus într-un interviu acordat Bloomberg TV la New York, Baerbock, membră a Partidului Verzilor, a declarat că sprijinul militar al Germaniei pentru Ucraina continuă să se concentreze asupra sistemelor de apărare aeriană pentru protejarea infrastructurii critice. Odată cu apropierea iernii, nevoia de a proteja instalaţiile energetice ale Ucrainei devine din ce în ce mai urgentă pe măsură ce atacurile Rusiei se intensifică.

„Suntem o democraţie, nu avem unitate în coaliţia noastră, aşa că acesta este motivul pentru care nu livrăm Taurus”, a declarat Baerbock. Întrebată dacă ea personal susţine trimiterea armelor, ea a adăugat: „Evident”.

În timp ce Germania este al doilea cel mai mare donator de arme către Ucraina după SUA, social-democratul Scholz a respins în mod repetat presiunile de a furniza rachete Taurus.

El susţine că raza sa de acţiune de 500 de kilometri înseamnă că ar putea fi folosită pentru a lovi ţinte din interiorul Rusiei, ceea ce ar putea atrage Germania direct în conflict.

În acelaşi timp, coaliţia de guvernare a autorizat recent guvernul de la Kiev să utilizeze armele pe care le-a furnizat pentru a ţinti teritoriul rus şi instalaţiile de rachete din apropierea frontierei ucrainene.

Întrebat despre problema Taurus la conferinţa de presă obişnuită de luni a guvernului de la Berlin, purtătorul de cuvânt principal al lui Scholz, Steffen Hebestreit, a declarat că poziţia cancelarului nu s-a schimbat. Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a declarat că ministrul Apărării, Boris Pistorius, care face parte din SPD-ul lui Scholz, rămâne de asemenea împotrivă.

Baerbock a dat vina pe războiul Rusiei împotriva Ucrainei în parte pentru constrângerile bugetare actuale ale Germaniei, care au forţat guvernul să limiteze în mare măsură cheltuielile, menţinându-şi în acelaşi timp angajamentul de a îndeplini obiectivul NATO de a cheltui 2% din produsul intern brut pentru armată.

Alianţa guvernamentală este forţată să cheltuiască „miliarde din bugetul nostru” care ar fi putut fi altfel investite în modernizarea bazei de producţie a ţării, a spus ea.

„Dar pentru că securitatea noastră este ameninţată, trebuie să investim mult nu numai în sprijinirea Ucrainei, ci şi în propria noastră autoapărare”, a adăugat ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor