Şefa diplomaţiei germane, în contradicţie cu cancelarul Olaf Scholz privind rachetele de croazieră pentru Ucraina
Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, şi-a exprimat sprijinul pentru solicitarea Ucrainei de rachete de croazieră Taurus cu rază lungă de acţiune, punându-se în contradicţie cu cancelarul Olaf Scholz, care a exclus trimiterea armelor din cauza temerilor că ar putea declanşa un conflict direct cu Rusia, potrivit Bloomberg.
Întrebată despre problema Taurus într-un interviu acordat Bloomberg TV la New York, Baerbock, membră a Partidului Verzilor, a declarat că sprijinul militar al Germaniei pentru Ucraina continuă să se concentreze asupra sistemelor de apărare aeriană pentru protejarea infrastructurii critice. Odată cu apropierea iernii, nevoia de a proteja instalaţiile energetice ale Ucrainei devine din ce în ce mai urgentă pe măsură ce atacurile Rusiei se intensifică.
„Suntem o democraţie, nu avem unitate în coaliţia noastră, aşa că acesta este motivul pentru care nu livrăm Taurus”, a declarat Baerbock. Întrebată dacă ea personal susţine trimiterea armelor, ea a adăugat: „Evident”.
În timp ce Germania este al doilea cel mai mare donator de arme către Ucraina după SUA, social-democratul Scholz a respins în mod repetat presiunile de a furniza rachete Taurus.
El susţine că raza sa de acţiune de 500 de kilometri înseamnă că ar putea fi folosită pentru a lovi ţinte din interiorul Rusiei, ceea ce ar putea atrage Germania direct în conflict.
În acelaşi timp, coaliţia de guvernare a autorizat recent guvernul de la Kiev să utilizeze armele pe care le-a furnizat pentru a ţinti teritoriul rus şi instalaţiile de rachete din apropierea frontierei ucrainene.
Întrebat despre problema Taurus la conferinţa de presă obişnuită de luni a guvernului de la Berlin, purtătorul de cuvânt principal al lui Scholz, Steffen Hebestreit, a declarat că poziţia cancelarului nu s-a schimbat. Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a declarat că ministrul Apărării, Boris Pistorius, care face parte din SPD-ul lui Scholz, rămâne de asemenea împotrivă.
Baerbock a dat vina pe războiul Rusiei împotriva Ucrainei în parte pentru constrângerile bugetare actuale ale Germaniei, care au forţat guvernul să limiteze în mare măsură cheltuielile, menţinându-şi în acelaşi timp angajamentul de a îndeplini obiectivul NATO de a cheltui 2% din produsul intern brut pentru armată.
Alianţa guvernamentală este forţată să cheltuiască „miliarde din bugetul nostru” care ar fi putut fi altfel investite în modernizarea bazei de producţie a ţării, a spus ea.
„Dar pentru că securitatea noastră este ameninţată, trebuie să investim mult nu numai în sprijinirea Ucrainei, ci şi în propria noastră autoapărare”, a adăugat ea.