Şefa Comisiei Europene ameninţă Italia în ajunul alegerilor: Bruxelles-ul are "instrumente" în cazul unui rezultat electoral necorespunzător

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen

Politicienii italieni îi cer Ursulei von der Leyen să nu intervină în alegerile din Italia, după ameninţarea uluitoare a acesteia cu doar câteva zile înainte ca cetăţenii să-şi aleagă noul guvern, transmite publicaţia ReMixNews.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este acuzată de interferenţă electorală după ce a ameninţat că va folosi "instrumente" dacă se va obţine un rezultat electoral necorespunzător la alegerile naţionale din Italia, care vor avea loc duminică, 25 septembrie.

Ea a adăugat că aceleaşi instrumente sunt deja folosite împotriva Ungariei şi Poloniei.

"Vom vedea rezultatul votului din Italia. Dacă lucrurile merg într-o direcţie dificilă - şi am vorbit despre Ungaria şi Polonia - avem instrumentele necesare.", a declarat von der Leyen.

Von der Leyen a făcut acest comentariu după ce un jurnalist de la Universitatea Princeton din Statele Unite a afirmat că în alegerile din Italia există candidaţi "apropiaţi de Putin" şi a întrebat-o cum ar reacţiona UE dacă aceştia ar fi aleşi.

Comentariile preşedintei Comisiei Europene, fără îndoială cel mai puternic personaj din toate instituţiile UE, au fost întâmpinate cu şoc de clasa politică italiană.

Von Der Leyen făcea o referire clară la capacitatea Comisiei Europene de a tăia finanţarea statelor membre pe care le consideră că încalcă "statul de drept", un instrument puternic pe care Bruxelles-ul îl poate folosi pentru a pedepsi orice guvern ales democratic în Europa. Chiar săptămâna trecută, Comisia a propus tăierea unei finanţări de 7,5 miliarde de euro pentru Ungaria, guvernul conservator al acestei ţări fiind de mult timp un ghimpe în coasta UE din cauza opoziţiei sale faţă de migraţia în masă şi a sprijinului acordat valorilor tradiţionale.

Poziţiile lui Meloni, în multe privinţe, nu sunt diferite de cele ale premierului ungar Viktor Orban.

"Nu există nicio mediere posibilă. Da la familia naturală. Nu lobby-urilor LGBT. Nu violenţei islamului, da unor graniţe mai sigure, nu imigraţiei în masă, da muncii pentru poporul nostru şi nu marilor finanţe internaţionale", a declarat Meloni la un eveniment de campanie.

Convingerile politice ale lui Meloni înseamnă că UE ar putea răspunde cu sancţiuni extreme împotriva Italiei dacă partidul ei ajunge la putere. Cu toate acestea, spre deosebire de Ungaria, unde populaţia este în majoritate covârşitoare în favoarea rămânerii în UE, Italia devine deja din ce în ce mai sceptică faţă de Bruxelles, potrivit sondajelor. În cazul în care UE ar trebui să taie finanţarea pentru Italia, acest lucru ar putea creşte tensiunile într-o Europa deja divizată şi ar putea declanşa o reacţie violentă în rândul publicului italian.
Politicienii italieni răspund deja la ameninţarea lui von der Leyen.

"Ce este asta, o ameninţare? Este o aroganţă ruşinoasă", a scris pe Twitter Matteo Salvini, liderul partidului italian de extremă-dreapta Liga. El i-a cerut lui von der Leyen să "respecte votul liber, democratic şi suveran al poporului italian".

De asemenea, el a declarat la televiziunea italiană că "dacă cineva de la Bruxelles se gândeşte să taie fondurile care aparţin Italiei, pentru că Liga a câştigat alegerile, atunci trebuie să regândim această Europa", adăugând că "aceasta este o intimidare instituţională".

Alegerile au loc duminică, 25 septembrie, iar sondajele arată că o coaliţie conservatoare-populistă va ajunge probabil la putere, iar liderul partidului Fraţii din Italia, Giorgia Meloni, va deveni prima femeie prim-ministru al Italiei.

În contextul în care establishmentul liberal de stânga al UE a intrat în panică la această perspectivă, remarcile lui von der Leyen sunt cele mai vizibile şi ameninţătoare remarci ale unui politician important din UE de când a început campania electorală în Italia. De asemenea, faptul că aceasta şi-a făcut remarcile cu doar câteva zile înainte de perioada "liniştită" a alegerilor italiene ar putea afecta rezultatul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe