Secretarul american al Apărării: ”Este timpul să plecăm acasă. Toate războaiele trebuie să ia sfârşit”

Secretarul interimar al Apărării, gen. (r) Cristopher Miller
Secretarul interimar al Apărării, gen. (r) Cristopher Miller (Chip Somodevilla / AFP / Getty Images)

Secretarul interimar al Apărării numit de Donald Trump săptămâna trecută, Christopher Miller, a lăsat să se înţeleagă sâmbătă, în primul său mesaj către militari, că ar putea accelera retragerea soldaţilor americani din Afganistan şi Orientul Mijlociu, transmite France Presse.

„Toate războaiele trebuie să ia sfârşit”, scrie Miller, numit în locul lui Mark Esper, demis brusc de preşedintele în exerciţiu Donald Trump, luni. Esper a generat tensiuni în administraţia americană după ce s-a opus retragerii trupelor din Afganistan şi Orientul Mijlociu, iniţiativă începută de Donald Trump, care a luat prin surprindere mai mulţi generali de la Pentagon.

„Încetarea războaielor necesită compromisuri şi parteneriate. Am preluat provocarea; am dat totul. Este timpul să plecăm acasă”, a insistat Miller într-o scrisoare publicată pe site-ul Pentagonului.

Noul şef al Pentagonului, fost locotenent al Forţelor Speciale, nu a menţionat un teatru de operaţiuni din care retragerile să fie efectuate în mod specific.

Donald Trump, care promisese că va pune capăt „războaielor nesfârşite”, a anunţat că doreşte să reducă numărul soldaţilor americani în Afganistan la 2.500 la începutul anului 2021, după care a revenit, spunând că doreşte o retragere totală până de Crăciun.

Deşi nu critică deschis iniţiativa lui Donald Trump, numeroşi ofiţeri de rang înalt din Pentagon se opun retragerii complete şi bruşte a trupelor din teatrele de operaţiuni din motive de logistică şi securitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe