Secesionismul basc câştigă teren, iar conservatorul Feijóo îi dă un impuls lui Rajoy (presa spaniolă)

Premierul spaniol Mariano Rajoy. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
22.10.2012

Rezultatele alegerilor regionale din două comunităţi autonome spaniole, Ţara Bascilor şi Galicia, ocupă luni primele pagini ale celor mai importante cotidiene centrale, care consemnează cum victoria cu majoritate absolută a conservatorilor galicieni dă noi speranţe conducerii de la centru a premierului spaniol Mariano Rajoy, în vreme ce în Ţara Bascilor prăbuşirea socialiştilor a fost în măsură să ducă la o victorie a celor două formaţiuni naţionaliste, Partidul Naţionalist Basc (PNV) şi Bildu (coaliţia stângii radicale, apropiată partizanilor secesionismului).

Căderea socialiştilor îi dă elan lui Rajoy şi impulsionează secesionismul basc, consideră cotidianul El Pais, după ce conservatorul Alberto Núńez Feijóo şi-a extins majoritatea absolută în Galicia, în ciuda faptului că a strâns mai puţine voturi faţă de scrutinul anterior, din 2009, iar PNV al lui Ińigo Urkullu s-a impus în Ţara Bascilor, în timp ce Bildu a devenit a doua forţă politică din regiune.

Secesionismul basc devastează, în vreme ce Feijóo îl salvează pe Rajoy, rezumă El Mundo rezultatele votului din cele două regiuni spaniole. Publicaţia menţionată apreciază că naţionalismul este marele învingător de la alegerile basce: aşa cum anunţau şi sondajele preelectorale, PNV a fost partidul cel mai votat, cu 34,6%, şi a câştigat 27 de fotolii - lucru care îi va permite lui Ińigo Urkullu să fie următorul lehendakari (şef al executivului regional basc).

Victoria covârşitoare a lui Feijóo este interpretată de cotidianul ABC drept consecinţă a faptului că politicile de austeritate nu pedepsesc Partidul Popular, care şi-a extins majoritatea absolută în Galicia, şi a câştigat trei fotolii de parlamentar în plus, în vreme ce socialiştii locali au pierdut şapte. PNV câştigă, mai consemnează cotidianul menţionat, însă rămâne cu trei deputaţi mai puţin şi se va vedea nevoit să recurgă la acorduri cu a doua forţă politică, Bildu, sau cu a treia, partidul socialiştilor basci (PSE).

Galicia îl salvează pe Rajoy, anunţă, la rândul său, şi cotidianul La Vanguardia, după victoria cu majoritate absolută a lui Feijóo. PNV revine la guvernare, iar Urkullu va căuta să ajungă la acorduri punctuale cu socialiştii sau cu Bildu, formaţiunea stângii radicale basce, care a ajuns a doua forţă politică în parlamentul regional, mai scrie cotidianul citat. Totodată, acesta mai notează că executivul lui Rajoy consideră că victoria din Galicia îi permite să transmită o imagine puternică a Spaniei în Europa.

Sprijin absolut pentru Rajoy, titrează şi La Razon, cu precizarea că majoritatea absolută obţinută de Feijóo în Galicia înseamnă sprijin pentru politica anticriză a PP în faţa stângii, care ar încerca să delegitimeze guvernarea în stradă. Rubalcaba scufundă PSOE, mai scrie cotidianul menţionat, subliniind faptul că pierderile socialiştilor din Ţara Bascilor şi Galicia anunţă un război în succesiunea formaţiunilor locale.

Aer pentru Rajoy, scrie cotidianul El Periodico de Catalunya, şi observă cum PP nu se resimte după criticile suferite la centru pentru reduceri, şi chiar îşi îmbunătăţeşte rezultatele electorale în Galicia. De asemenea, cotidianul citat relatează şi despre direcţia secesionistă luată în Ţara Bascilor, după ce Bildu i-a depăşit pe socialişti şi a ajuns a doua forţă politică din legislativul basc, iar Urkullu ar putea guverna cu acorduri punctuale cu socialiştii ori stânga radicală bască.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor