Se simplifică procedura de export

Imagini din Chişinău,Republica Moldova, vama Albiţa
Imagini din Chişinău,Republica Moldova, vama Albiţa (Epoch Times România)

La sfârşitul lunii octombrie va intra în vigoare ordinul şefului Serviciului Vamal (SV) privind simplificarea procedurii de exportare a produselor. Potrivit "Infotag", în ordinul publicat în Monitorul Oficial se propune înregistrarea încărcăturilor destinate pentru export, aflate în regim de tranzit vamal, fără completarea declaraţiei de tip T1.

Prin conceptul de "încărcături destinate pentru export" se subînţeleg produsele fabricate în Moldova. Acestea sunt sigilate de vameşi şi pleacă la locul de destinaţie.

În cazul defectării autoturismului în timpul transportării producţiei, a supraîncărcării, neprezentării la punctul de destinaţie, investigarea situaţiei este efectuată de către biroul vamal din ţara expeditoare.

Încheierea regimului de tranzit şi confirmarea exportului are loc la biroul vamal al ţării destinatare, prin demonstrarea mijlocului de transport cu sigiliile intacte şi a actelor însoţitoare.

Săptămâna aceasta, SV a anunţat că 63 de agenţi economici din RM se bucură de acest regim simplificat de export-import a produselor, ceea ce înseamnă reducerea procedurilor de vămuire. Această practică a început să fie întrodusă de către SV încă din decembrie 2012, prin introducerea noţiunii de "agent economic credibil".