Mierea din Republica Moldova a obţinut două medalii de aur la concursul expoziţional "Apimondia 2013"

Cercetătorii au descoperit în mierea de albine o substanţă crucială pentru sănătatea albinelor şi care poate explica de ce mierea a fost considerată de milenii bună pentru organism
Cercetătorii au descoperit în mierea de albine o substanţă crucială pentru sănătatea albinelor şi care poate explica de ce mierea a fost considerată de milenii bună pentru organism (Ralph Orlowski / Getty Images)

Mierea din Republica Moldova a obţinut două medalii de aur la concursul expoziţional, care a avut loc în cadrul celei de-a 43-a ediţii a Congresului Internaţional al Organizaţiei Mondiale a Apicultorilor "Apimondia 2013". Congresul s-a desfăşurat în capitala Ucrainei, Kiev, în perioada 29 septembrie-4 octombrie 2013.

Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la "Infotag", preşedintele Asociaţiei Naţionale a Apicultorilor din Moldova, Ştefan Condratiuc, a menţionat că ambele medalii au fost obţinute de firma specializată în apicultură "Casa albinei" din satul Hulboaca, mun. Chişinău, la categoriile "fagure de miere în miere" şi "fagure de miere".

În total, la expoziţie au participat 220 de companii din întreaga lume care au concurat la cinci categorii.

"Produsele noastre apicole au fost apreciate la cel mai înalt nivel. Pe perioada desfăşurării Congresului, standul RM a fost vizitat de circa trei mii de persoane care s-au arătat interesate de mierea moldovenească. Mai mult, după ce s-a anunţat că mierea din Moldova a obţinut două medalii de aur, un şeic din Arabia Saudită a cumpărat întreg lotul nostru de miere", a spus preşedintele Asociaţiei.

Ştefan Condratiuc a menţionat că ramura apiculturii are mari perspective în Moldova, iar pentru a putea beneficia de fonduri europene este necesar ca structurile asociative din domeniul apiculturii să fie fortificate.

"De asemenea, este necesar să dezvoltăm cultura consumului de miere în Moldova. În prezent, în Moldova consumul anual de miere pe cap de locuitor este de circa 600 de grame, în timp ce în ţările UE acest indicator variază între 1,8 kg şi 2,3 kg. Ar fi bine ca în şcoli şi grădiniţe în raţia alimentară să fie inclusă şi mierea de albine", consideră Condratiuc, îndemnând cetăţenii să consume mai multă miere deoarece aceasta reprezintă o sursă de sănătate.

Potrivit lui, la moment Moldova poate concura doar la capitolul calităţii mierii de albine, precizând că următoarea categorie la care ar putea concura este mierea ambalată şi pregătită pentru export. Directorul "Casa albinei", Vitalie Popa, care a primit cele două medalii de aur, a menţionat că apicultorii vor putea obţine miere calitativă şi în volume mari doar dacă îşi vor schimba tehnologia de lucru, iar producerea mierii de albine va fi monitorizată pe tot lanţul valoric - de la producere, până la extragere, ambalare, păstrare, transportare.

"De asemenea, este necesar ca în procesul extragerii mierii să fie utilizat utilaj modern şi ecologic, astfel încât pe masa consumatorului să ajungă miere de calitate. Albinele produc miere naturală, însă intervenţia apicultorului în procesul de extragere şi prelucrare a mierii face ca în acest produs să apară diverse reziduuri, metale grele, antibiotice. Din acest considerent este extrem de important ca utilajul folosit la extragerea mierii să fie de calitate", a spus apicultorul.

Apicultorul din satul Şipca, r-n Şoldăneşti, Ştefan Sandic, a prezentat în cadrul Congresului Apimondia laboratorul mobil de extragere a mierii în câmp, achiziţionat din fondurile UE prin intermediul proiectului "Remitenţele Dezvoltă Comunităţile în Moldova", implementat de A.O. Hilsfwerk Austria Internaţional.

"Acest laborator reprezintă o noutate pentru Moldova şi permite recoltarea mierii de albine direct în câmp. Laboratorul a trezit deja interesul mai multor apicultori, fiind simplu de utilizat şi reducând substanţial munca apicultorului", a spus Ştefan Sandic.

Şefa Laboratorului de apicultură din cadrul Institutului de Zoologie al Academiei de Ştiinte a Moldovei, Valentina Cebotari, a menţionat că Congresul "Apimondia" a fost un bun prilej pentru ca apicultorii din întreaga lume să facă schimb de experienţă, să discute despre posibilităţile de conservare a populaţiei de albine din diferire zone, dar şi despre noile tehnologii în domeniu.

"Toţi au apreciat faptul că Moldova nu are cantităţi mari de miere, în schimb are miere foarte calitativă", a spus Valentina Cebotari.

Participarea producătorilor autohtoni de miere de albine la acest eveniment a fost posibilă graţie suportului oferit din fondul Programului "Promovarea Exportului şi Atragerea Investiţiilor", administrat de către Organizaţia de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO).