Scrisoare de protest a Ambasadei de la Paris în urma subiectului insultător la adresa românilor

Epoch Times România
23.06.2012

Ambasada României la Paris a înaintat o scrisoare de protest către ministrul francez al Educaţiei naţionale, prin care solicită prezentarea de scuze şi sancţionarea celor responsabili de prezentarea la bacalaureatul din 2012 a unui subiect insultător la adresa românilor, informează MAE.

”Ministerul român al Afacerilor Externe consideră că respectivul subiect de examen conţinea exprimări denigratoare la adresa cetăţenilor români, riscând să genereze atitudini xenofobe”, precizează MAE.

MAE respinge cu fermitate orice formă de discriminare, stigmatizare colectivă şi xenofobie, precum şi utilizarea de mesaje sau stereotipuri cu caracter discriminatoriu la adresa cetăţenilor români. Considerăm că astfel de manifestări risca sa genereze o atitudine ostilă la adresa românilor, prin propagarea către publicul larg a unor percepţii negative care se răsfrâng asupra unei întregi naţiuni.

Sindicatul francez din educaţie UNSEN - CGT Educ'action condamnă un subiect de drept la bacalaureatul din 2012 pe care îl consideră ”insultător” pentru români.

Potrivit unui comunicat de pe site-ul sindicatului, cerinţa unui subiect de la bacalaureatul pentru Ştiinţa şi Tehnologia Managementului suna astfel: ”Prezentaţi formalităţile pe care trebuie să le îndeplinească un marochinier care doreşte să-şi protejeze timp de 20 de ani marca sa de falsificatorii din România”.

Sindicatul afirmă că subiectul şi întrebarea pusă nu necesitau menţionarea României. Menţionarea ”nu aduce o clarificare a subiectului, această menţionare este insultătoare pentru românii care se văd, din nou, stigmatizaţi, după declaraţiile defăimătoare ale fostului guvern”, se arată în comunicat.

UNSEN - CGT Educ'action sugerează pentru 2013 un alt subiect: ”Prezentaţi formalităţile care trebuie îndeplinite de elevi pentru a se proteja de subiectele insultătoare”.

Românii au fost deseori ţinta unor insulte şi ironii în Franţa.

La începutul anului, un membru al Frontului Naţional a postat pe blogul său caricaturi rasiste, între care una cu un Moş Crăciun român. ”Atenţie la Moş Crăciun venit din România. Uşor de recunoscut. Intru pe uşă şi plec cu televizorul”, suna textul caricaturii semnate de Stéphane Poncet, candidat al FN la alegerile legislative din Villeurbanne (Rhône).

În noiembrie anul trecut, în cadrul unei emisiuni radiofonice, umoristul francez de origine marocană Jamel Debbouze a propus o soluţie "salvatoare" pentru echipa de fotbal a Franţei.

”Ar trebui să avem un căpitan român în echipa Franţei. Îţi imaginezi un căpitan român? Vă rog, daţi-mi mingea (...) pentru copii. Asta va face un român”, a glumit Debbouze.

În septembrie 2012, în emisiunea de satiră ”Les Guignols de l'Info”, cele două marionete din platou care vorbeau despre meciul România-Franţa au afirmat că sportul naţional din România nu este fotbalul, ci cerşitul.

Tot anul trecut, la 16 aprilie, umoristul Jonathan Lambert a prezentat ”salutul românesc” în cadrul emisiunii ”On n'est pas couchés”, de la France 2. Privirea umilă, palma întinsă şi tonul rugător sunt elementele ”salutului românesc” în viziunea lui Lambert.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor